Premium

Drukte op open dag nieuw crematorium Sterrenheuvel in Haarlem

Drukte op open dag nieuw crematorium Sterrenheuvel in Haarlem
De aula heet bij Sterrenheuvel ’ceremonieruimte’.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel in het Vondelkwartier aan de Vergierdeweg 458 opende afgelopen vrijdag zijn deuren voor genodigden. Zaterdag was er een open dag. Vanaf maandag is Sterrenheuvel volop in bedrijf.

Het is druk tijdens de open dag. Aan de Vergierdeweg waren al Yarden Crematorium Haarlem en de begraafplaats Sint Josef gevestigd. In dezelfde branche is daar pal naast de begraafplaats nu dus afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel bijgekomen. Met zijn hoge ramen en Romeinse zuilen heeft het gebouw een neoklassieke uitstraling.

Sterrenheuvel is een initiatief van bedenker en uitvoerder Anita van Bokhorst die samen met haar partner Nicolette Koppelman-van Bokhorst het tweede crematorium in de Spaarnestad runt. ,,We hebben hier alles onder een dak, van rouwauto’s en kistenateliers tot uitvaartondernemingen en een crematieoven’’, licht Anita van Bokhorst toe.

Brokking & Bokslag, Petty Duin en Monuta beschikken er over een eigen suite en er zijn twee suites beschikbaar voor de vrije verhuur. Deze familiekamers dragen namen als Zonsuite, Sterrensuite en Watersuite. ,,Ga maar even liggen, kijken hoe het voelt’’, zegt een moeder tegen haar dochtertje in de Maansuite.

,,Heel belangrijk is dat nabestaanden zich hier welkom voelen en een gevoel van warmte en geborgenheid ervaren. Er is in de vormgeving gebruik gemaakt van ronde vormen en zachte materialen’’, vertelt Nicolette. In de ceremonieruimte of het atrium - ’aula’ is een woord met al gauw een zware lading - maar ook op andere plaatsen staan Chesterfield-achtige banken. ,,We houden allebei erg van Engelse en Italiaanse kunst en vormgeving. Dat komt ook terug in het tapijt en het behang.’’

In de lounge spelen Gerrit-Jan Kuiper (gitaar) en Niek van der Lep (percussie) van Basic Matters. ,,We passen goed in de sfeer die Sterrenheuvel uitstraalt. Dood was altijd een hard iets. Hier gaat het om zachtheid en openheid’’, aldus Kuiper.

Die gedachte wordt onderschreven door Anita van Bokhorst: ,,Bij een overlijden valt meestal een leven te vieren, zodat mensen hier toch met een goed gevoel kunnen weggaan.’’

Ook in de ruimte bij de crematieoven is het druk. Daar kan de kist de oven worden ingeschoven in het bijzijn van nabestaanden. ,,Geen must maar een mogelijkheid’’, weet Anita. Ook hier weer een Chesterfield bank. Dat doet voor sommigen toch wat vreemd aan. Een jongetje wordt uitgelegd wat hier gaat gebeuren. ,,Jij hebt maandag wat leuks te vertellen tijdens het kringgesprek op school’’, zegt zijn moeder.

Mieke en Leo de Graaff komen ook een kijkje nemen: ,,We komen toch uit een stukje nieuwsgierigheid. We hebben wel iets met begraafplaatsen en kerkhoven. Deze allround-opzet is wel heel vernieuwend. Iedereen ervaart een uitvaart heel persoonlijk. Dat kan hier in ieder geval.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.