Premium

Twee informateurs voor coalitievorming Noord-Holland: ’Veel verschillen te overbruggen’

Twee informateurs voor coalitievorming Noord-Holland: ’Veel verschillen te overbruggen’
De nieuwe Provinciale Staten werd 28 maart geïnstalleerd in het provinciehuis te Haarlem.
© Peter Schat
Haarlem

Het samen koffie drinken en elkaar diep in de ogen kijken van Zita Pels (GroenLinks) en Cees Loggen (VVD) heeft er woensdagmiddag toe geleid dat ze er vertrouwen in hebben met elkaar het gesprek aan te gaan over de te vormen coalitie in Noord-Holland.

Naast Groen-Links informateur Tweede Kamerlid Laura Bromet, die dinsdag is aangesteld, brengt VVD oud-gedeputeerde Cornelis Mooij in stelling. Beiden gaan samen de komende anderhalve week alle partijen langs op verkennende missie. ,,Gezamenlijk, inderdaad, geen parallelle processen’’, zegt Pels.

(Lees hier alles over de statenverkiezingen)

Het werd een ’diepgaand en prettig’ gesprek met Loggen, zei zij. ,,We weten van elkaar wat de verschillen zijn, want we zijn elkaar in debatten tegengekomen. Inhoudelijk moeten we op veel punten van ver komen.

De informateurs hebben de opdracht met de VVD te praten over te overbruggen verschillen. Vervolgens mag iedere partij haar visie geven op waar zij naartoe willen met de provincie.

Ook Forum. Hun conclusie dat er geen meerderheidscoalitie met hun standpunten te vormen is laten we bij hen. Maar dat gaan we niet opnieuw onderzoeken.’’

Achterkamertjes

Loggen, die ook graag met Forum-fractieleider Johan Dessing koffie had willen drinken is door hem afgewezen. ,,Ik laat even het proces z’n gang gaan. Dat kopje koffie gaat er zeker komen, maar ik ga nu niet vast met Cees Loggen in de achterkamertjes. GroenLinks is nu aan zet en ik zit in de wachtkamer’’, liet Dessing weten.

Loggen is perplex: ,,Nu word ik weer in achterkamertjes geduwd. Wat mij betreft hadden we in het openbaar koffie gedronken. Op het Rembrandtplein. Dit is het meest vreemde proces wat ik in 22 jaar heb meegemaakt. Ongekend dat een partij met zo’n verkiezingswinst als Forum het initiatief uit handen geeft aan de nummer 2. Nu hebben we met GroenLinks koffie gedronken en dat heeft ons het vertrouwen gegeven het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden.’’

Laura Bromet is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en voormalig wethouder en raadslid uit de gemeente Waterland. Cornelis Mooij is voormalig gedeputeerde van Noord-Holland, voormalig wethouder van Haarlem en voormalig waarnemend burgemeester van Waterland en Uithoorn.

Hier lees je de brief van Zita Pels en Cees Loggen die woensdagavond naar de 55 leden van Provinciale Staten is gegaan.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.