Door grensrechter neergeslagen keeper van UNO was niet speelgerechtigd [video]

De keeper deelde een schop uit (l), voordat hij werd neergeslagen door de grensrechter van Geel-Wit.
Haarlem

De afgelopen weekend door een grensrechter van Geel-Wit neergeslagen keeper van UNO uit Hoofddorp was niet speelgerechtigd. Geel-Wit heeft zijn zaterdagelftal na het uit de hand lopen van de wedstrijd uit de competitie gehaald en de grensrechter van de Haarlemse voetbalclub geroyeerd als lid.

Voetbalbond KNVB krijgt nog een flinke kluif aan het onderzoek van deze wedstrijd. De neergeslagen keeper, Rowan van Ingen, had namelijk helemaal niet mogen meespelen. Op 16 maart had hij een rode kaart gekregen in het duel van zijn club tegen Atletico Club Amsterdam. Hij was daarop voor twee duels geschorst. De ontmoeting tegen Geel-Wit zou zijn tweede wedstrijd zijn geweest. Saillant is dat zijn naam ook niet is terug te vinden op het wedstrijdformulier.

Ronald Bekkering, secretaris van UNO, laat weten dat de club geen uitspraken in de media wil doen over het voorval en over het feit dat de naam Van Ingen niet op het formulier staat. ,,Dat hebben we intern zo besloten en ook ze overlegd met Geel-Wit. Wel kan ik zeggen dat we binnen de club goed naar deze zaak kijken.”

Het duel ontspoorde zaterdag in de slotfase. UNO was op een 4-3 voorsprong te gekomen toen er een opstootje ontstond. Daarbij werd in eerste instantie door spelers van zowel UNO als Geel-Wit geduwd en getrokken. Uit beelden van het voorval is duidelijk te zien dat een speler van UNO op een tegenstander gaat staan. Er volgen meer schoppen over en weer. Daarop snelt de 34-jarige grensrechter het veld in en haalt uit richting het achterhoofd van de keeper van de Hoofddorpse club. Deze blijft roerloos liggen en wordt later met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis waar ’slechts’ een hersenschudding is geconstateerd. De grensrechter wordt door de politie meegenomen en brengt een nacht door in een cel.

Het bestuur van Geel-Wit is maandagavond bijeengekomen en heeft het beschikbaar videomateriaal bekeken en gesproken met een delegatie van het betrokken elftal. Daarna is besloten om de grensrechter die het veld inrende en de keeper van UNO knock-out sloeg, te royeren. Hiermee geeft de club aan agressie, in welke vorm dan ook, op en buiten het veld volledig af te keuren. Al vraagt menigeen zich bij de vereniging af waarom bij hem de stoppen doorsloegen.

Lees ook: Haarlemse voetbalclub Geel-Wit royeert grensrechter die keeper bewusteloos sloeg, team uit competitie gehaald

Bovendien is door het bestuur besloten, na overleg met de spelers, om het team uit de competitie te halen. Een woordvoerder van de KNVB legt uit dat het de club vrij staat om die beslissing te nemen. ,,Als alle meldingsformulieren binnen zijn, gaat de aanklager amateurvoetbal de zaak onderzoeken. Hoe lang dat gaat duren, is niet te zeggen. Zowel UNO, Geel-Wit als de scheidsrechter dient een rapport in te dienen. Na het lezen van deze verslagen is het aan de aanklager om te beslissen of zij nog verder met mensen wil praten en of er nog andere maatregelen genomen moeten worden.”

Vooralsnog staat voor UNO, hekkensluiter in de vierde klasse, zaterdag wederom een thuiswedstrijd gepland. Dan komt kampioenskandidaat Olympia Haarlem naar Hoofddorp.

Lees ook: Ongelooflijk! Waarom slaat grensrechter van Geel-Wit keeper van UNO knock-out?

Meer nieuws uit Sport