Eis: vier jaar cel voor veroorzaken ongeval A44 bij Nieuw-Vennep, waarbij echtpaar omkwam

Bij het ongeval in Haarlemmermeer op 6 oktober kwam een echtpaar uit Houten om het leven.

Bij het ongeval in Haarlemmermeer op 6 oktober kwam een echtpaar uit Houten om het leven.© Archieffoto MediaTV

ANP
HAARLEM

Tegen de 33-jarige Leon Z. uit Oegstgeest is vier jaar celstraf geëist omdat hij vorig jaar oktober een fataal ongeluk zou hebben veroorzaakt op de A44 en daarna is gevlucht. Z. heeft bekend dat hij in oktober vorig jaar onder invloed van alcohol en drugs veel te hard reed toen hij met drie andere auto’s in botsing kwam. Daardoor kwam een echtpaar uit Houten (66 en 62) om het leven en raakte de bestuurder van een van de andere auto’s zwaargewond.

Z. sprak voor de rechtbank in Haarlem voor het eerst openlijk over de gebeurtenis. Hij bood in de volle rechtszaal zijn excuses aan aan de nabestaanden van het echtpaar en de gewonde. „Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep.” Z. zegt zich een moordenaar te voelen. „Er zijn twee mensen overleden door mijn schuld.”

Lees ook: Man die echtpaar doodreed op A44, is volgens nabestaande ’pure moordenaar’

De verdachte reed op de bewuste zaterdagavond met 195 kilometer per uur over een viaduct op de A44 in de buurt van Nieuw-Vennep, toen voor hem auto’s opdoemden die zich aan de snelheidslimiet van 120 hielden. Hij schampte waarschijnlijk eerst een auto en boorde zich vervolgens achterin de auto van het echtpaar. De man en vrouw overleden door de kracht van de botsing ter plaatse.

De auto van het echtpaar knalde vervolgens tegen een andere auto, die daardoor kantelde en pas honderden meters verderop tot stilstand kwam.

De drie kinderen van het echtpaar gaven een emotionele slachtofferverklaring. „Onze ouders zijn met allesvernietigende kracht uit het leven gerukt door iemand met een enorme hoeveelheid alcohol en drugs in zijn bloed. We kunnen alleen hopen dat ze het niet hebben zien aankomen.”

Wat de officier van justitie betreft mag Z. na het uitdienen van zijn straf vijf jaar niet autorijden, de maximale rijontzegging. Hij is in het verleden meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed. De reclassering acht de kans groot dat Z. opnieuw in de fout gaat.

Zijn advocaat erkende dat Z. een verslavingsprobleem heeft en vroeg om een deels voorwaardelijke straf, waarin hij daarvoor kan worden behandeld.

De uitspraak is op 16 april.

Lees ook: ’Automobilist doorgesnoven en veel te snel bij fatale botsing A44’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.