Joey Salden veranderde in een week van amateur bij vierdeklasser tot profvoetballer in Noorwegen

Fagernes

Een week geleden stond hij nog op het veld bij vierdeklasser Olympia in Haarlem, maar sinds donderdag mag Joey Salden (22) zich voetballer van de Noorse profclub Valdres FK noemen.

Het was een bewuste stap van Amsterdammer Joey Salden om afgelopen zomer een stapje terug te doen en in de vierde klasse te gaan spelen bij Olympia Haarlem. Eerder kwam hij uit in de jeugd van FC Volendam en FC Groningen.

,,Aan mijn voetbalkwaliteiten heeft het nooit gelegen. Ik had alleen mentale problemen. Mijn moeder heeft een ernstige vorm van suikerziekte. Daar maakte ik me vaak zorgen over en dat werkte door in mijn spel. Ik moet niet nadenken tijdens het spelen.”

Met behulp van zijn zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk en trainer Barry Tjeertes lukte het hem om de knop om te draaien. Na een stage van een week kreeg hij in Noorwegen een contract aangeboden.

,,Terwijl ik daar was, werd mijn moeder opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft ze me niet verteld, omdat ze wilde dat ik mij op mijn sport zou richten. Dat vind ik geweldig van haar. Ze is een topmoeder. Ik ga er alles aan doen om mijn moeder en vader trots te maken.”

Valdres FK komt uit op het vierde niveau van Noorwegen. ,,Het is hier prachtig. Het stadion ligt tussen de bergen. Ik ben goed ontvangen en spreek al een paar woorden Noors. De groep is ambitieus. Iedereen wil net als ik vanaf hier verder groeien.”

Vorige maand vertrok ook Janyro Purpenhart al van Olympia naar een profclub in het buitenland. Hij tekende bij het Letse FK Jelgava. Die club komt uit op het hoogste niveau.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen