Premium

Op de hoogte en helemaal relaxt voor de meningokokkenprik

Op de hoogte en helemaal relaxt voor de meningokokkenprik
Cristel Brandt ondergaat de prik rustig. ,,Een bijwerking als een beetje spierpijn gaat vanzelf over.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De 17-jarige Ruben Volman heeft ’s ochtends tijdens de lespauze nog even flink ingepraat op twee vriendinnen. ,,Ik heb ze vijftien minuten staan overtuigen. Eentje neemt nu wel de vaccinatie, de ander overlegt nog met haar moeder.’’ Pas laat in de donderdagmiddag blijkt dat een recordaantal jongeren uit Haarlem en omgeving zich tegen meningokokken heeft laten inenten.

Meer dan 28.500 jongeren tussen 14 en 18 jaar uit de GGD-regio Kennemerland kregen een uitnodiging om zich tussen maart en juni te laten vaccineren tegen meningitis of hersenvliesontsteking.

Het gaat om een grote, landelijke actie, die als doel heeft het aantal ziektegevallen door meningokokken terug te dringen. De ernstige infectieziekte komt weliswaar weinig voor - in Kennemerland vorig jaar vijf maal - maar rukt de afgelopen jaren op.

22 jongeren van tussen 14 en 24 jaar stierven in 2018 in Nederland aan de gevolgen van een besmetting met de meningokokkenbacterie. In totaal werden in het afgelopen jaar 103 geïnfecteerden, meest jongeren, ziek door deze vorm van meningokokken. Maar zij overleefden de ziekte die dikwijls binnen enige uren desastreus kan toeslaan.

De vele jongeren die donderdagmiddag naar de sporthal aan de Jaap Edenlaan in Haarlem kwamen, hoefden niet meer te worden overtuigd van de noodzaak van een inenting tegen meningokokken. Meermalen worden nieuwe dozen met vaccins aangevoerd want de loop zit er goed in.

Dat was ook wel een beetje verwacht, want bij de vaccinatie van een aantal andere jaargroepen in het afgelopen najaar was de opkomst 86,5 procent. Daarmee zat Kennemerland op het landelijk gemiddelde.

Spijt

Cristel Brandt (17) uit Haarlem heeft zich net als vrijwel al haar leeftijdsgenoten vooraf geïnformeerd over de bijwerkingen en risico’s van de vaccinatie tegen meningokokken.

,,Ik heb wel verhalen gehoord dat mensen er ziek van zijn geworden. Twee op de duizend. Dat aantal is minder is dan het aantal mensen dat ziek wordt van meningokokken als ze geen inenting nemen. Een bijwerking als een beetje spierpijn gaat vanzelf over. De inenting tegen baarmoederhalskanker heb ik destijds niet genomen. Eerlijk gezegd heb ik daar achteraf wel een beetje spijt van.’’

Emy ter Lingen (16) uit Haarlem heeft het voorlichtingsboekje dat ze bij de oproep ontving goed gelezen.

,,Deel dit niet met je vrienden, stond erop. Het was me even onduidelijk wat ze daar mee bedoelden. Maar dat bleek dus de ziekte. Ik ben zelf echt voorstander van vaccinatie. Ik begrijp die hele antivaccinatiediscussie ook niet. De kans is kleiner dat je van de vaccinatie iets overhoudt dan dat je de ziekte krijgt. En als dat gebeurt is het meteen heel ernstig. Als je de bijwerkingen afzet tegen de verhalen van mensen die ziekte wel hebben gehad, dan haal je liever die prik.’’

Hype

Afgelopen najaar werd een deel van de jongeren uit 2001, 2002 en 2004 gevaccineerd. Nu zijn anderen uit 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 aan de beurt.

Diny Bakker, van de afdeling jeugdgezondheidszorg GGD Kennemerland, weet op dat moment nog niet of de goede opkomst van vorig jaar gehaald gaat worden. ,,Vorig jaar werd het een hype omdat er schaarste was aan het vaccin. Door de oproepen in jaarcohorten te versturen zijn er voldoende vaccins.’’

Bakker merkt dat jongeren die naar de vaccinatie komen prima op de hoogte zijn van de voors en tegens.

,,Als ze hier komen hebben ze natuurlijk ook al een positieve keuze gemaakt. De sfeer is hier heel relaxt. Dat komt ook wel een beetje door de doelgroep. Sommigen maken er gewoon even een prachtige show van. Voor jongeren die niet in openheid hun kleding willen verwijderen voor de prik zijn er aparte ruimtes waar vrouwelijke artsen de prik geven. Ook voor jongeren die erg angstig voor de prik zijn. Maar daar wordt vandaag niet zo veel gebruik van gemaakt. Het loopt hier allemaal lekker door.’’

Tot vorig jaar kregen jonge kinderen van veertien maanden in het kader van het rijksvaccinatieprogramma alleen een inenting tegen meningokokken C. Het vaccin is inmiddels ingeruild voor een variant die ook bescherming biedt tegen varianten A, W en Y.

Daarbij kwamen ook de tieners voor vaccinatie in beeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral tieners de meningokokkenbacterie makkelijker aan elkaar overdragen omdat ze intensief met elkaar omgaan.

Zorgelijk is, meldde de overheid recent, dat over het algemeen minder kinderen worden gevaccineerd. Voorheen kwam het verzet vooral uit streng kerkelijk gebieden, maar er is een groep hoog opgeleiden die zich in de vaccinatiekeuze voor hun kinderen sterk laat leiden door informatie op internet. Die groep lijkt gezien de gigantische opkomst in Haarlem al weer op zijn retour.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.