Techniekinstructeur Hoofdvaartcollege vraagt om rehabilitatie door minister Slob

Hoofddorp

De techniekinstructeur van het Hoofdvaartcollege in Hoofddorp, die naar huis werd gestuurd omdat hij volgens een paar leerlingen de profeet Mohammed zou hebben beledigd, wil dat minister Slob hem rehabiliteert.

Aanleiding is het antwoord van de onderwijsminister op Kamervragen. Daarin schrijft Slob dat er volgens de onderwijsinspectie geen sprake is van een schorsing maar van een time-out.

Lees ook: Leerkracht Hoofdvaart College geschorst wegens ’belediging profeet’

En dat het handelen van het schoolbestuur ’begrijpelijk’ is, gelet op de ’voorgeschiedenis’ die verder teruggaat dan het moment van het naar huis sturen van de instructeur.

Volgens advocaat Wilco Brussee is de brief van Slob onzorgvuldig en wordt de Kamer verkeerd geïnformeerd.

Lees ook: Leerlingen Hoofdvaart College Hoofddorp: niets gemerkt van schorsing techniekinstructeur

„De minister en de inspectie kiezen de kant van het schoolbestuur zonder dat er hoor en wederhoor is gepleegd. Niemand heeft mijn cliënt gesproken om zijn kant van het verhaal te horen. Hij wordt op deze manier ernstig gedupeerd. Als je als minister stelling neemt in een arbeidsgeschil, dan moet je op zijn minst allebei de partijen gesproken hebben.”

Hij stelt verder dat er wel degelijk sprake is van een schorsing van de leraar. Dat blijkt overduidelijk uit de brief waarmee de man naar huis werd gestuurd. Daarin staat letterlijk als onderwerp ’schorsing’, het woord wordt ook verderop in de brief gebruikt.

Lees ook: 'Schorsing leraar om geloofskwestie is uniek'

De schooldirecteur en de instructeur gaan een mediationtraject volgen. Dat is de voorlopige uitkomst van een zitting van de commissie van beroep, vorige week.

Brussee: „Mijn cliënt wil graag terugkomen, hij wil daarnaast ook dat zijn naam gezuiverd wordt.”

Mocht de bemiddeling op niks uitlopen, dan doet de commissie alsnog een uitspraak in het geschil over de schorsing.

Brussee vindt het zeer onzorgvuldig dat de inspectie en de minister zonder hoor en wederhoor stelling nemen, in een kwestie die feitelijk ’onder de rechter’ is. Hij heeft de Kamerleden een brief gestuurd met als boodschap dat ze verkeerd zijn geïnformeerd en dat de minister moet rectificeren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.