Zandvoort trekt de beurs voor Formule 1, vooral toerist moet straks rekening van 4,1 miljoen euro betalen [video]

© Foto ANP

Richard Stekelenburg
Zandvoort

De gemeenteraad van Zandvoort heeft dinsdagavond unaniem groen licht gegeven voor een investering van 4,1 miljoen euro ten behoeve van de Formule 1 in de badplaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Links en rechts wordt in de raad onderschreven dat het om veel geld gaat, maar alle partijen zijn ervan overtuigd dat de komst van de F1 zich dubbel en dwars terug zal verdienen.

(Luister hier naar burgemeester Niek Meijer van Zandvoort over de komst van de Formule 1, op Radio 1 Journaal)

In de woorden van VVD-raadslid Belinda Göransson: ,,We hebben A gezegd, we moeten nu ook B zeggen. Ja, het is veel geld, maar als je het afzet tegen de kosten destijds om de Vuelta naar Utrecht te halen - 13 miljoen! - is dit peanuts.’’

Lees ook: Assens activisme zorgt in Zandvoort voor gefronste wenkbrauwen [video]

Het was haar partijgenoot Jerry Kramer die in 2015 het voorstel in de gemeenteraad bracht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de Formule 1 terug te halen naar Zandvoort.

Belangrijke voorwaarde voor het beschikbaar stellen van het geld is dat het alleen gebruikt mag worden om de F1 te faciliteren en het niet ten goede komt aan het ’bedrijf F1’.

Lang was er wel discussie over de vraag waar de 4,1 miljoen uit betaald moet worden. B en W wilde het bedrag goeddeels dekken uit een verhoging van de toeristenbelasting (van 2,25 maar 2,75 euro per nacht). Een ander deel moet uit de investeringsreserve komen.

Lees ook: Enthousiaste Zandvoortse wethouder Ellen Verheij: ’Formule 1 doet wat met mensen’

OPZ, PvdA en D66 zagen dat laatste niet zitten en drongen aan op een extra verhoging van de toeristenbelasting (van 2,25 naar 3 euro per nacht). Een voorstel daartoe haalde uiteindelijk een nipte meerderheid.

GroenLinks stelde de hele avond voor een ’duivels dilemma’ te staan: kiezen voor ’wat goed is voor Zandvoort’ of ’goed voor milieu en mensheid’. De partij stemde uiteindelijk in met de miljoeneninvestering.

Lees ook: Hoon, spot en kritiek voor GroenLinks Zandvoort na keuze vóór miljoenen euro’s naar Formule 1

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.