Premium

Haarlem kleurt groen, maar Thierry Baudet is de grootste in Oost

Haarlem kleurt groen, maar Thierry Baudet is de grootste in Oost
Winnaars kleuren de stadsdelen. Centrum: 1. GroenLinks, 2. D66, 3. VVD; Noord: 1. GroenLinks, 2. PvdA, 3. D66; West: 1. GroenLinks, 2. D66, 3. VVD; Zuid: 1. VVD, 2. D66, 3. GroenLinks; Oost: 1. Forum voor Democratie, 2. GroenLinks, 3 VVD; Schalkwijk: 1. GroenLinks, 2. Forum voor Democratie, 3. PvdA.
© Kaart HDCMEDIA
Haarlem

GroenLinks, winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Haarlem, haalde in vier van de zes stadsdelen de meeste stemmen binnen. Nieuwkomer Forum voor Democratie werd bij deze verkiezingen de grootste in Haarlem-Oost en scoorde goed in Schalkwijk.

Dat blijkt uit een analyse die Haarlems Dagblad maakte op basis van de stemuitslagen bij 77 stembureaus in Haarlem. Het stembureau op NS-station Haarlem werd buiten beschouwing gelaten.

GroenLinks haalde van alle partijen de meeste stemmen in de stadsdelen Centrum, West, Noord en Schalkwijk. Ook in Spaarndam was de partij van Jesse Klaver de grootste.

Forum voor Democratie haalde de meeste stemmen binnen in Haarlem-Oost. GroenLinks werd daar tweede. De partij van Thierry Baudet deed het ook uitzonderlijk goed in Schalkwijk, waar ze nipt achter GroenLinks als tweede partij eindigde.

De Partij van de Arbeid werd in Schalkwijk derde.

De VVD werd de grootste in Haarlem-Zuid. De partij bezet de derde plek in het Centrum, West en Oost.

D66 werd nergens de grootste, maar werd wel de tweede partij in het Centrum, in West en in Zuid. In Noord is de partij van Rob Jetten de derde partij.

In alle Haarlemse stadsdelen zit GroenLinks dus in de top drie. De relatief minste score haalde de partij in Zuid, waar ze bij deze verkiezingen de derde positie bekleedt - achter de VVD en D66.

De uitslag van de provinciale verkiezingen in Haarlem wees GroenLinks vorige week woensdag als grootste aan, gevolgd door - vlak achter elkaar D66 en PvdA. De VVD werd de vierde partij, Forum voor Democratie de vijfde.

GroenLinks was bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar al de grootste in Haarlem. In de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden stond de partij nog niet eens bij de eerste vier.

Partij voor de Dieren

De vierde partij was in 2015 de SP, die sindsdien ook in Haarlem flink is weggezakt. De opkomt van de Partij voor de Dieren werd al eerder opgemerkt.

De partij, die in Haarlem tot nu toe niet meedoet aan gemeenteraadsverkiezingen, werd woensdag vijfde achter FvD in de Spaarnestad. Inzoomend op de diverse stadsdelen blijkt de Partij voor de Dieren haar kiezers in de hele stad te hebben. In het Centrum scoort ze het best, in Schalkwijk het minst.

Per stembureau

Het stembureau waar de meeste vakjes rood werden gekleurd voor GroenLinks was die op het station: 478 keer. In de rest van de stad was dat stembureau De Blinkert in het Ramplaankwartier: 410 keer.

De meeste stemmen voor D66 werden ingezameld bij stembureau Bos en Vaart in Zuid: 262 stemmen.

De stembus bij Ter Cleeff in Noord was goed voor de meeste rood gekleurde vakjes van de PvdA: 237.

De stembus met de meeste stemmen voor de VVD stond in Verpleeghuis Zuiderhout in Zuid 325 rood gekleurde VVD-vakjes.

Voor het Forum voor voor Democratie was dat de stembus in Het Broederhuis in Oost: 210 stemmen

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.