Premium

Haarlemse Kathedrale Basiliek Sint Bavo krijgt tijdelijke loopbrug tussen kerktorens op 60 meter hoogte [video]

Haarlemse Kathedrale Basiliek Sint Bavo krijgt tijdelijke loopbrug tussen kerktorens op 60 meter hoogte [video]
De loopbrug tussen de twee torens.
© Foto PR
Haarlem

Een loopbrug op zestig meter hoogte tussen de twee markante kerktorens moet van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo een toeristische trekpleister maken. De gelijknamige stichting hoopt van 1 mei tot en met 31 juli bezoekers ’boven Haarlem te laten zweven’ met de tijdelijke constructie.

,,We hopen op een gestage toeristenstroom’’, zegt voorzitter Wim Eggenkamp. Hoewel de financiering nog niet helemaal rond is - het wachten is nog op een aantal subsidies - gaat het project volgens de voorzitter hoe dan ook door. ,,We kunnen niet meer terug.’’

De smalle loopbrug krijgt een lengte van ongeveer tien meter en verbindt de noordelijke ’vrouwentoren’ met de zuidelijke ’mannentoren’. Op het eerste bouwwerk is sinds 2018 al een uitkijkpunt aanwezig, op de tweede moet die komende maand nog verschijnen.

Ook worden er in totaal acht vlaggen op de torens geplaatst: zes van de stad Haarlem en twee pauselijke exemplaren.

Via kronkelende spiltrappe-tjes met tientallen treden, de grote koepel, donkere zoldergewelven en verschillende ’expositieruimtes’ worden bezoekers de noordelijke toren op geleid. Eenmaal buiten kunnen zij van het uitzicht genieten, de oversteek maken en via de zuidelijke toren afdalen.

Haarlemse Kathedrale Basiliek Sint Bavo krijgt tijdelijke loopbrug tussen kerktorens op 60 meter hoogte [video]
Stichtingsvoorzitter Wim Eggenkamp (R) en Gerjon Rooker.
© Foto United Photos/Ron Pichel

Toeristen

De stichting hoopt de Kathedrale Basiliek Sint Bavo - die de kerk heeft omgedoopt tot Koepel Kathedraal Haarlem - met deze ’stunt’ voor eens en voor altijd op de kaart te zetten bij zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen.

Want nieuwe inkomstenbronnen zijn hard nodig om de pas gerenoveerde kerk te onderhouden, legt de voorzitter uit. ,,Het merkwaardige aan het gebouw is dat het heel veel in zich heeft, maar dat niemand ervan weet.’’

Dat komt volgens hem onder meer door de ligging net buiten het stadscentrum. Door de positionering van de kerk, die gericht is op het oosten, maken de torens bovendien geen deel uit van het stadsgezicht. ,,Daar komt nog bij dat het hier vroeger een gesloten bolwerk was.’’

De stichting heeft voor het project, dat de naam ’Klim naar het Licht’ draagt, de handen ineen geslagen met de Alkmaarse Gerjon Rooker van DOSS Event Support. Hij voerde vorig jaar de gelijksoortige actie ’Klim naar de Hemel’ uit in zijn eigen stad.

Rondom en op de Grote Kerk in Alkmaar stond tussen mei en oktober 2018 een grote steiger, waar tienduizenden bezoekers op af kwamen. ,,Naar schatting zijn er door toeristen ongeveer een miljoen foto’s gemaakt’’, aldus Rooker. ,,En dat is precies wat je wilt: dat het gaat circuleren.’’

In Haarlem hoopt hij op een bezoekersaantal van zo’n 50.000 tot 100.000 toeristen. En als de formule een doorslaand succes blijkt? Dan blijft de brug - wat zowel de stichting als Rooker betreft - wellicht langer liggen dan gepland.

Naar verwachting wordt de loopbrug eind april tussen de twee torens gehesen. Vanaf 1 mei is ’Klim naar het Licht’ open voor bezoekers.

Tickets zijn voor 7,50 euro per stuk te bestellen op www.klimnaarhetlicht.nl. Kinderen mogen mee tegen een gereduceerd tarief.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.