Gemengde gevoelens voor raceweekend Van Kalmthout

Austin

Racetalent Rinus van Kalmthout beleefde een bewogen weekend tijdens de derde en vierde race in Austin van het Indy Lights-kampioenschap.

Indy Lights Series is de hoogste Amerikaanse formuleracingklasse onder de Indy CarSeries. Van Kalmthout, in de Verenigde Staten bekend als Rinus Veekay, rijdt voor het Argentijnse Juncos Racing. Tijdens de twee races in het eerste weekend van het huidige seizoen werd Van Kalmthout vijfde en eerste. Daardoor ging hij als nummer twee in het klassement het weekend op het Circuit of the Americas in Austin, Texas in.

Tijdens de eerste race startte Van Kalmthout vanaf de zesde plek. Tijdens de kwalificatie werd hij geconfronteerd met pech. De achterwielophanging viel spontaan van de auto af waardoor hij als zesde moest starten. In de race klom hij op naar de tweede plek. ,,Echt heel knap”, zegt zijn vader Marijn trots. ,,De auto’s van het Andretti-team zijn op dit circuit erg sterk, waardoor Rinus net wat snelheid tekort kwam.”

Met dank aan de goede prestatie in de race op zaterdag mocht Van Kalmthout zich eventjes de leider in het klassement noemen. In de tweede race op zondagmorgen vertrok de coureur vanaf de derde stek. ,,Ongewoon voor Rinus was zijn start niet goed”, is zijn vader realistisch. De Hoofddorper viel daarbij terug naar plek zeven. Uiteindelijk eindigde hij de race als vierde.

Door de teleurstellende laatste race staat Van Kalmthout weer op de tweede plaats in het klassement. Koploper is Oliver Askew. Hij heeft 98 punten. Van Kalmthout volgt met 92 punten. Nummer drie is Zachary Claman. De volgende twee zijn op 5 en 6 mei op het Indianapolis Grand Circuit.

De achttienjarige Hoofddorper won eerder dit jaar de F3 Asian Winter Serie en was vorig seizoen in Amerika de beste in het Pro Mazda kampioenschap. Dit is zijn eerste seizoen in de Indy Lights Series. Hij gaf voor dit seizoen al aan in deze krant dat het zijn doel is om de Indy Series te halen, het hoogste niveau van de Indy Cars. ,,Dat is haalbaar. Ik zit er nu al heel dicht tegenaan. Als ik dit kampioenschap win dan ben ik al verzekerd van drie races in de IndyCar Series waaronder de beroemde Indy500 race in Indianapolis. Ik denk dat het met dit team mogelijk is. Ik rijd voornamelijk tegen jongens waar ik vorig jaar ook van heb gewonnen. Bovendien is Juncos Racing sinds 2015 twee keer kampioen geworden. Het is een team vol passie. Ze hebben niet heel veel kapitaal, het is voor hun een must dat ik kampioen word."

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen