VVD de grootste bij hoogheemraadschap Rijnland

© Foto ANP

Merlin Mulder
Leiden

De VVD lijkt de grote winnaar te zijn van de waterschapsverkiezingen van het hoogheemraadschap van Rijnland. De partij blijft de grootste en groeit een zetel, blijkt uit de voorlopige uitslag.

De VVD krijgt waarschijnlijk vijf zetels, dat is een zetel meer dan de partij had. Water Natuurlijk krijgt drie zetels.

Ook de Partij voor de Dieren groeit en gaat van twee, naar drie zetels.

Verder zijn er geen heel grote verschuivingen te zien bij Rijnland. CDA raakt waarschijnlijk een zetel kwijt en gaat van vier naar drie zetels.

PvdA blijft gelijk met drie zetels. De Algemene Waterschapspartij verliest ook een zetel en gaat van twee zetels naar een. De ChristenUnie/SGP blijft gelijk met twee zetels. 50Plus houdt waarschijnlijk een zetel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er is een hogere opkomst voor de waterschapsverkiezing dan vier jaar geleden. 54 procent van de stemgerechtigden van Rijnland heeft gestemd. Vier jaar geleden was dat nog 46 procent.

Dijkgraaf Rogier van der Sande laat weten heel trots op deze stijging te zijn. Het laat volgens hem zien dat steeds meer mensen het waterschap waarderen en het belang van het waterschap in gaan zien.

Het hoogheemraadschap Rijnland benadrukt dat nog niet alle stemmen binnen zijn, 94 procent is nu geteld. Dus deze uitslag is een voorlopige zetelverdeling en kan nog wat afwijken.

Op maandag 25 maart wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.

Dan blijkt ook wie er voorkeursstemmen hebben gekregen.

Op woensdag 28 maart treedt het nieuwe bestuur aan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.