Baudet ’misbruikt’ dichtregels Menno Wigman [video]

Peter Schat
Amsterdam

Thierry Baudet heeft de nabestaanden van Menno Wigman tegen de haren ingestreken met citeren van enkele dichtregels van de vorig jaar op 51-jarige leeftijd in Amsterdam overleden dichter. De partijleider van Forum voor Democratie citeerde Wigman woensdagavond in zijn ’overwinningsspeech’. En nog foutief ook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar dat is niet de voornaamste reden voor de nabestaanden zich van het gebruik van de poëzie te distantiëren.

De familie stoort zich eraan dat ’Baudet de poëzie in een context plaatst die mijlenver van het wereldbeeld van Wigman staat’. Zijn tante Anneke Wigman (Menno was de zoon van haar broer) brengt de klacht van de familie naar buiten om de naam van Wigman te zuiveren.

De regels uit ’Afscheid van mijn lichaam’ (uit de bundel ’Slordig met geluk’) luiden:

De zon was mij niet opgevallen als hij niet

steeds onderging.

Baudet zei dat de de zon ’was ondergegaan’, wat Wigman niet zou hebben kunnen schrijven omdat het ritmisch rommeliger is. Wigman, die in Beverwijk was geboren en in Santpoort opgroeide, besteedde altijd zeer veel zorg aan het ritme van zijn gedichten.

Het is de tweede keer dat Baudet Wigman citeert tegen de zin van de familie. In zijn algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag vorig jaar gebruikte hij het gedicht ’Oneindig wakker’ uit dezelfde bundel.

Baudet liet toen twee regels achterwege en eindigde het gedicht met een variant op het origineel, waarin hij ’schijndebatten’ bekritiseerde.

Ook hier ziet de familie dat de taal van Wigman wordt gebruikt voor een pleidooi dat het wereldbeeld van de dichter in haar ogen zeker niet vertegenwoordigt. Toen trok zij niet aan de bel.

,,We hebben de uitgever gevraagd of juridische stappen zin hadden. Dat bleek niet zo te zijn. Daarom willen we nu het voor de tweede keer gebeurt ons gevoel hierover publiek maken, zodat we duidelijk kunnen maken dat het wereldbeeld van Baudet niet dat van Menno is’’, aldus de tante die de dichter in zijn laatste drie levensjaar bijstond toen hij met de ernstige gezondheidsproblemen kampte die zouden leiden tot zijn dood.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.