Gemeente Zandvoort steekt 4,1 miljoen euro in Formule 1

Het lange rechte stuk met aan weerszijden de enige overdekte tribune en de pitboxen.
© ANP
Zandvoort

De gemeente Zandvoort steekt 4,1 miljoen euro in terugkeer van de Formule 1. Van dat bedrag wordt maximaal 2.250.000 euro gestoken in bereikbaarheid, side-events en infrastructuur rond de autorace 1 in Zandvoort in 2020, 2021 en 2022.

Zandvoort benadrukt dat er geen bijdrage direct naar het circuit of Formula One Management (FOM) gaat.

Daarnaast trekt de gemeente 1,4 miljoen euro uit voor het creëren van een zo groot mogelijke spin-off voor Zandvoort. Daarvoor is onder meer extra inzet van ambtenaren nodig. Zij moeten helpen de Grote Prijs van Nederland op Circuit Zandvoort in goede banen te leiden. Ook nog nader te bepalen ondersteunende voorzieningen en onvoorziene kosten moeten uit dit bedrag worden betaald.

Extra weg

De derde en laatste Formule 1-investering van Zandvoort betreft de aanleg van een extra toegangsweg naar het circuit, dat kost vijf ton.

Zandvoort wil de miljoenensteun voor de Formule 1 (exclusief de extra toegangsweg naar het circuit) onder meer financieren door de toeristen- en forensenbelasting te verhogen. Die is nu 2,50 euro per persoon per nacht en wordt 3 euro. De verhoging van twintig procent geldt vanaf volgend jaar.

Het besluit om serieus geld te steken in de Formule 1 is deze week unaniem genomen door het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders.

B en w wijzen erop dat de gemeenteraad van Zandvoort tot twee keer toe (in 2015 en vorig jaar) heeft aangedrongen alles op alles te zetten om de Formule 1 terug te halen. De laatste Grand Prix in Zandvoort werd in 1985 verreden. De gemeenteraad vergadert komende dinsdag over de plannen.

Lees ook: Enthousiaste Zandvoortse wethouder Ellen Verheij: ’Formule 1 doet wat met mensen’

’Uitgelezen kans’

Volgens b en w is de Formule 1 een ’uitgelezen kans voor Zandvoort, de Metropoolregio Amsterdam en Nederland’. Benadrukt wordt verder dat er minder aan het circuit hoeft te worden aangepast dan verwacht.

’Een Grand Prix op het huidige circuit is mogelijk met veel tijdelijke maatregelen. De pitstraat hoeft niet verlegd te worden, er komen geen andere bochten, extra vaste tribunes zijn niet nodig en randmeren hoeven niet gedempt te worden. Ook de campings kunnen op hun huidige locatie blijven.’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.