Bewaking stembureaus in overweging na aanslag in Utrecht

Bewaking stembureaus in overweging na aanslag in Utrecht
Amsterdam

Negen dagen na de moord op Pim Fortuyn in Hilversum waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In het hele land hield de politie in mei 2002 de stembureaus in de gaten. Ook na de aanslag in Utrecht wordt bewaking van stembureaus overwogen.

Woensdag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer. De schietpartij in een Utrechtse tram was maandag al aanleiding voor extra beveiliging van alle politiebureaus in het land.

Of een vergelijkbare maatregel ook wordt genomen voor de stembureaus is nog niet bekend.

,,Het is gebruikelijk dat over aanpassingen rond de verkiezingen vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken direct wordt gecommuniceerd met gemeenten’’, meldt een woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten desgevraagd.

Driehoeken

Als tot maatregelen wordt besloten, zijn de ’lokale driehoeken’ aan zet, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Burgemeesters, politiechefs en officieren van justitie moeten de maatregelen in gang zetten.

Het ministerie wilde maandag niet op de kwestie ingaan. Als er bewaking of extra beveiliging komt van stembureaus, wordt dat volgens een woordvoerster bekendgemaakt. Alle verkiezingscampagnes werden gisteren al vrij snel na de gebeurtenissen in Utrecht stilgelegd.

Bijna zeventien jaar geleden kregen alle lijsttrekkers en kabinetsleden op de verkiezingsdag een escorte van bewakers.

Omdat de landelijke dienst van de politie destijds niet genoeg mensen op de been kon brengen voor persoonsbeveiliging werd een beroep gedaan op de Koninklijke Marechaussee en op regionale arrestatieteams.

Vooral kopstukken van linkse partijen kregen na de moord op Fortuyn te maken met bedreigingen. In hun woonplaats Bussum stemden PvdA-voorman Ad Melkert en zijn vrouw omgeven door lijfwachten.

Achterban

De gebruikelijke vrije inloop voor de achterban en andere geïnteresseerden bij de uitslagenavonden van de verschillende partijen zat er in 2002 niet in.

De bijeenkomsten werden extra beveiligd. Dat gold zeker voor die van de Lijst Pim Fortuyn in Hotel Des Indes in Den Haag en de PvdA-bijeenkomst in Paradiso.

De opkomst bij de verkiezingen kort na de moord op de politicus was trouwens hoger dan bij voorgaande parlementsverkiezingen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie