Commentaar: Als je al niet op een regeringspartij stemt, kies dan tenminste voor een fatsoenlijke oppositiepartij

De toon en het niveau van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn tot een absoluut dieptepunt gedaald. Alsof de brute moord op drie trampassagiers in Utrecht al niet erg genoeg is, proberen sommige partijleiders hieruit politieke munt te slaan. Forum voor Democratie en de PVV hebben de regels van politiek fatsoen overschreden door over de ruggen van de slachtoffers en hun nabestaanden campagne te voeren.

Het is geen stijl om - nog voordat de achtergronden opgehelderd zijn - CDA en VVD verantwoordelijk te stellen voor de aanslag in Utrecht. Daarom siert het de fractievoorzitters van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, dat zij het voor de regeringspartijen opnemen. Hoewel er ook voor hen electoraal veel op het spel staat, nemen zij groots afstand van de verkiezingsretoriek van Baudet en Wilders.

Hoewel woensdag het provincieparlement wordt gekozen, is ook de samenstelling van de Eerste Kamer in het geding. De centrale vraag is of de huidige regeringscoalitie haar krappe meerderheid in de Senaat weet te behouden. Een stem op één van de regeringspartijen betekent dat het kabinet-Rutte zijn klus kan afmaken en Nederland bestuurbaar blijft. Voor wie dat te ver gaat, is het verstandig zijn keuze te laten vallen op een oppositiepartij van verantwoordelijke en fatsoenlijke politici.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.