Premium

College Tour, dit keer gewoon in Heemstede

College Tour, dit keer gewoon in Heemstede
Michel Rog.
© Foto ANP/Bas Czerwinski
Heemstede

Willem Holleeder was er te gast, maar ook Johan Cruijff, de Dalai Lama, Richard Branson en Robbie Williams. Het populaire televisieprogramma College Tour begint in mei aan zijn twaalfde seizoen, dit keer met presentator Matthijs van Nieuwkerk als vervanger van Twan Huys. Sinds maandag is er ook een Heemsteedse variant.

Op de Haemstede-Barger Mavo (HBM) in Heemstede zochten ze een ludieke manier om de leerlingen warm te krijgen voor de politiek. Hoe kon dat beter dan een eigen versie van het programma College Tour op poten te zetten? Met het grootste lokaal als ’studio’ en maatschappijleerdocent Stefan Boschma als presentator/interviewer.

De eerste gast was Michel Rog, Haarlemmer en sinds 2012 Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij gaf zijn mening over de nieuwe manier waarop sinds afgelopen zomer op de HBM wordt lesgegeven. Huiswerk bestaat niet meer en leerlingen kunnen aan de hand van een ’flexrooster’ bepalen welke vakken ze wanneer volgen.

Rekentoets

Maar ook ging Rog in op de landelijke onderwijsstaking van 15 maart en de vraag waarom een rekentoets het ene jaar verplicht is en een jaar later weer niet. Het Kamerlid kon het ze haarfijn uitleggen.

Waarom was hij trouwens in de politiek gegaan, wilden de scholieren weten. Hij merkte als docent maatschappijleer en later voorzitter van onderwijsvakbond CNV dat politici vaak te weinig affiniteit hebben met de onderwerpen waarover ze moeten beslissen. Met zijn ervaring konden ze hem dat in de Tweede Kamer niet voor de voeten werpen.

De leerlingen hingen in het uurtje op maandagochtend aan Rogs lippen, merkte geschiedenisleraar Jacco van der Weijden. ,,Uit een anonieme enquête bleek dat ze heel positief waren over het initiatief. We vonden ze wat timide, maar ze waren blijkbaar onder de indruk. We kregen ook te horen dat ze politiek eigenlijk heel saai vonden, maar dit heel interessant.’’

College Tour was niet verplicht voor de scholieren. Het was een zogeheten keuzemoment, waarbij ze mogen beslissen aanwezig te zijn of niet. ,,We hebben vijftien keuzemomenten in de week, waarvan ze er tien moeten kiezen’’, aldus Van der Weijden. Met de opkomst - tachtig leerlingen - was hij dik tevreden. ,,Meer konden we er ook niet kwijt in het lokaal.’’

Door de grote respons is het zeker dat College Tour een vervolg krijgt op de HBM. Het is de bedoeling eens in de drie maanden een ’programma’ te maken. Maar hoe lastig wordt het om interessante gasten naar de school te krijgen? De geïnterviewden krijgen namelijk geen vergoeding voor hun optreden. ,,Een bloemetje, meer niet’’, aldus Van der Weijden.

Het is de taak van de gast om in zijn netwerk een opvolger te zoeken. In dit geval moet Michel Rog dus op zoek naar een geschikte kandidaat. Uiteraard is het niet de bedoeling weer met een politicus op de proppen te komen.

,,We willen gasten uitnodigen waarmee de leerlingen niet zo snel in aanraking komen’’, aldus Van der Weijden. ,,Iemand die als voorbeeld kan dienen, bijvoorbeeld een bekende sporter. We willen onze leerlingen laten zien dat ze iets kunnen bereiken als ze hard genoeg hun best doen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.