Vermoedelijke dader schietpartij Utrecht aangehouden [update]

Vermoedelijke dader schietpartij Utrecht aangehouden [update]
De schietpartij vond plaats op het 24 Oktoberplein.
© ANP / Robin van Lonkhuijsen
Utrecht

Gokmen T. (37), hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, is aangehouden. Dat is bekendgemaakt in een persconferentie van burgemeester Jan van Zanen, politie en justitie.

Het is niet bekend waar en hoe hij is opgepakt. Ook het motief is nog niet bekend. De autoriteiten houden rekening met terrorisme, maar ook een privésituatie wordt niet uitgesloten. Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven. Vijf anderen raakten gewond, van wie drie in ernstige toestand verkeren.

Voor de aanhouding van de hoofdverdachte werd ook al zijn broer opgepakt voor mogelijke betrokkenheid. In de loop van maandagavond is nog een derde verdachte aangehouden na de schietpartij in Utrecht. Dat heeft de politie bekend gemaakt in het tv-programma Pauw & Jinek. Het is niet duidelijk op welke wijze deze persoon betrokken is bij de aanslag.

Burgemeester Jan van Zanen sprak van een zwarte dag voor Utrecht. ,,Nietsvermoedende en onschuldige mensen, in de tram onderweg naar werk, school of andere bezigheden werden onder vuur genomen. Dat deze dag zo wreed anders zou lopen dan iedereen had voorzien, schokt. In de stad, ver daarbuiten in Nederland maar ook in verre buitenlanden'', verklaarde de burgemeester.

Lees ook: Drie dodelijke slachtoffers bij schietpartij in Utrecht [video]

Dreigingsniveau Utrecht verlaagd

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht is terug op 4, het niveau van voor de aanslag. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dit vanwege de aanhouding van de vermoedelijke schutter.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie