Rechter: gemeente Zandvoort deed niets onrechtmatigs rond ontslag wethouder Demmers

Rechter: gemeente Zandvoort deed niets onrechtmatigs rond ontslag wethouder Demmers
Michel Demmers (links) en burgemeester Niek Meijer.
© Foto United Photos en Bibi Veth/gemeente Zandvoort
Zandvoort

De gemeente Zandvoort hoeft geen advertentie op de voorpagina van deze krant en de Zandvoortse Courant te plaatsen waarin ze ’onrechtmatige uitspraken’ van het college van B en W over de integriteit van oud-wethouder Michel Demmers rechtzet. Ook hoeft de gemeente geen schadevergoeding te betalen.

Dit heeft de rechter in Haarlem deze week bepaald.

De rechter veroordeelt de oud-wethouder tot het betalen van de proceskosten die gemeente in deze zaak heeft moeten maken. Dat gaat in totaal om 3.036 euro plus eventuele rente.

Demmers had een zaak tegen de gemeente aangespannen waarin hij zo’n rectificatie eiste. Ook wilde hij een kleine 17.000 euro schadevergoeding hebben. Dat geld was nodig om zijn naam op internet te kunnen zuiveren, zo stelde hij.

Volgens Demmers heeft het college van B en W zijn integriteit ten onrechte door het slijk gehaald in uitspraken rond zijn ontslag in oktober 2017. Demmers voelde zich gedwongen op te stappen nadat mailcorrespondentie boven tafel gekomen was tussen hem en de eigenaar van de Watertoren in de toch al zo gevoelige kwestie rondom de herontwikkeling van het Watertorenplein. Demmers staat nog steeds op het standpunt dat hij in deze zaak naar eer en geweten heeft gehandeld.

Burgemeester Niek Meijer verklaarde eerder tijdens de rechtszitting al dat hij noch een ander lid van het college ooit heeft gesteld dat Demmers niet integer was. Dat was hooguit een interpretatie van anderen, verklaarde hij. Wel nam het college Demmers zijn manier van handelen rond de herontwikkeling van het Watertorenplein kwalijk. Dat was reden tot een vertrouwensbreuk.

Rechter stelt het college in deze op alle punten in het gelijk.

Lees ook: Oud-wethouder Demmers en Zandvoort komen er niet uit samen: oordeel van rechter nodig

Meer nieuws uit Haarlem