Buslijn 346 rijdt binnenkort vermoedelijk iets minder vaak tussen Haarlem en Amsterdam

Buslijn 346 rijdt binnenkort vermoedelijk iets minder vaak tussen Haarlem en Amsterdam
Overlast van bussen in de Tempelierstraat.
© Archief
Haarlem

Buslijn 346, die rijdt met dubbeldekkers, gaat vanaf augustus vermoedelijk in een iets lagere frequentie rijden tussen Haarlem en Amsterdam. Op werkdagen gaan niet acht maar zes bussen per uur rijden. In het weekeinde worden dat er vier per uur. Dat staat in een conceptplan van vervoerder Connexxion.

Die boodschap van de Haarlemse wethouder Robbert Berkhout kwam hem donderdagavond op een klein applaus te staan van redelijk massaal toegestroomde wijkbewoners.

De raadscommissie ontwikkeling sprak over de bussen die de stad doorkruisen en, omdat ze hoger en langer worden, voor steeds meer overlast zorgen.

Daar bleek dat de gemeente Haarlem vrijwel niets te zeggen heeft over de bussen die door de stad rijden.

Dat heeft te maken met langdurige contracten die door de provincie en de vervoerregio Amsterdam met busbedrijven zijn afgesloten. Haarlem is hierin geen partij.

De busbedrijven bepalen welke bussen ze inzetten. Ze zijn in essentie verplicht jaarlijks een vast aantal kilometers te rijden. Als ze dat doen, voldoen ze aan de contracten.

Buurtbewoners, maar ook veel raadsleden, zouden veel liever zien dat de immense bussen alleen rijden als ze echt nodig zijn. Dat is voornamelijk in de spitsuren. Daarbuiten denderen ze door de binnenstad waar ze op gespannen voet staan met fietsers en voetgangers.

Vooral op de Rustenburgerlaan en in de Tempeliersstraat, waar fietsers en auto’s dezelfde weg gebruiken, wordt de overlast door bewoners en ondernemers als groot ervaren.

Ze krijgen daar veel begrip voor van de wethouder en de gemeenteraad. Maar per saldo is het aan de goedwillendheid van andere partijen om aan de overlast tegemoet te komen.

Wethouder Berkhout: „Ik kan niet veel meer doen dan praten en overleggen.”

Dat doet de wethouder, die nauwelijks twee maanden in functie is, inmiddels wel. Er zijn met alle partijen enkele gesprekken geweest. Daarmee oogstte hij waardering van de fracties en dus ook van het toegestroomde publiek.

Meer nieuws uit Haarlem