Hennepkwekerijen zijn overal, toch worden er steeds minder van opgespoord door politie en netbeheerders

Hennepkwekerijen zijn overal, toch worden er steeds minder van opgespoord door politie en netbeheerders
Haarlem

Ze bevinden zich in kelders, kruipruimtes, zolders, maar ook in woonkamers, maar het lukt de netbeheerders en de politie steeds minder vaak om hennepkwekerijen op te sporen. En dat terwijl er naar schatting 30.000 zijn in Nederland die jaarlijks samen bijna een miljard kilowattuur elektriciteit afnemen zonder daarvoor te betalen.

De netbeheerders sloten vorig jaar de stroom af bij bijna 2600 hennepkwekerijen. In het gebied van netbeheerder Liander werden in 2018 in Amsterdam 161 hennepkwekerijen en in de rest van Noord-Holland 402 kwekerijen opgerold. In het noordelijke deel van Zuid-Holland (Leidse regio) ging het om 40 hennepkwekerijen.

In het overige deel van Zuid-Holland en Utrecht - het gebied van netbeheerder Stedin - ging het om respectievelijk 631 en 132 kwekerijen.

Volgens Liander zijn hennepkwekerijen moeilijker op te sporen omdat de daders steeds creatiever. Maar ook omdat het aantal meldingen hierover terugloopt. Volgens Liander zorgen hennepkwekerijen voor gevaarlijke situaties, ook voor direct omwonenden.

Amateuristisch

Vaak zit de stroomvoorziening amateuristisch in elkaar. Samen met het hoge en langdurige stroomverbruik zorgt dit voor gevaarlijke situaties. Het risico op oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting, elektrocutie, brand en koolmonoxide neemt daardoor toe. Jaarlijks registreert de stichting Salvage in Nederland 70 tot 80 woningbranden door hennepkweek.

De overheid loopt landelijk jaarlijks zo’n 135 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door het illegale stroomverbruik. De netbeheerders hopen dat burgers vaker vermoedens van hennepteelt melden bij de politie Meld Misdaad Anoniem.

Vreemde geur

Een hennepkwekerij zou kunnen worden herkend doordat er permanent een vreemde geur hangt in de straat. Ook een huis waarbij de gordijnen altijd dicht zijn of een ’onbewoond’ huis dat ’s avonds of ’s nachts regelmatig wordt bezocht, kunnen verdacht zijn.

Laconieke houding

Volgens een woordvoerder van Stedin hebben veel mensen een laconieke houding. ,,Het is belangrijk dat mensen meer bewust zijn van de risico’s.’’ Volgens hem bevinden de kwekerijen zich overal. ,,Dat kan in een bedrijfspand zijn, in een sociale huurwoning, maar ook in een luxe appartement.’’

Netbeheer Nederland wil dat politie en gemeenten meer prioriteit geven aan het aanpakken van illegale hennepkwekerijen. ,,Een gezamenlijke aanpak is nodig om de hierdoor ontstane onveilige situaties zo snel mogelijk te beëindigen. En om woningen proactief te kunnen controleren (‘opsporing achter de voordeur’)’’, aldus een woordvoerster van Liander. ,,De netbeheerders zijn hierover in gesprek met samenwerkingspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie en overheden.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie