’Haarlem gaat te ver met verplichting dat iedereen naar wc moet kunnen in horeca’

Haarlem

Burgemeester en wethouders gaan te ver door horeca-ondernemers te vragen iedereen in Haarlem toegang tot de toiletten te verlenen. De Haarlemse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland reageert verbolgen op dat voornemen.

„De gemeente schuift haar eigen verantwoordelijkheid naar ons af”, zegt Marcel Tholen namens de ondernemers. Hij reageert op het voornemen van B en W om mensen die naar het toilet moeten naar de horeca te verwijzen.

Lees ook: Haarlem kent nu tien openbare toiletten: dat is te weinig

,,Normaal gesproken verleen ik aan iedereen die dat vraagt toegang en ik vraag er ook niets voor”, zegt Tholen. Hij weet vrijwel zeker dat ook zijn collega’s dat doen.

,,Wij zijn een gastvrij ingestelde branche en dat willen we in alle opzichten uitstralen. Maar het voert te ver ons dat op te leggen”, zegt de ondernemer. Hij vindt dat het eerder aan de overheid is om voor goede voorzieningen te zorgen dan dat dit af te wentelen op ondernemers.

Vergunning

Een caféhouder stuurde Haarlems Dagblad zijn horecavergunning. Die kreeg hij in 2015 en daar staat onder artikel 15 dat hij verplicht is ieder die dat vraagt gratis toegang te verlenen tot zijn toiletten.

,,Dat klopt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Die bepaling geldt sinds januari 2018 niet meer. Toen is die verplichtende bepaling uit de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, geschrapt. Onbeantwoord blijft of ondernemers die voor 2018 hun vergunning kregen aan die bepaling nog steeds gehouden zijn.

Tholen kan zich die bepaling niet herinneren. ,,Die vergunning kreeg ik al zo lang geleden.”

Maar in de praktijk kan iedereen gewoon bij hem terecht. Een uitzondering maakt hij bijvoorbeeld op 5 mei als drommen 5-mei-feestgangers zijn zaak, die vlakbij het station gevestigd is, voor toiletbezoek binnenlopen. Heel soms weigert hij iemand die er al te onfris uitziet, maar dat gebeurt volgens hem nagenoeg nooit.

,,Wij hebben de indruk dat de gemeente te veel naar ons kijkt”, zegt de bestuurder van de horeca-organisatie.

,,Het lijkt ons veel logischer dat de gemeente zelf zorgt voor wc’s in de openbare ruimte. Bovendien is geen enkele zaak 24 uur per dag open. Dat mogen we niet eens zijn. Terwijl mensen wel 24 uur per dag op een toilet aangewezen kunnen zijn.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.