Verrassende fly-by valt niet bij iedereen in smaak [video]

Amsterdam

Het was bedoeld als verrassing, maar viel niet bij iedereen in de smaak. Donderdag even voor vier uur doorkruiste een KLM-verkeersvliegtuig het luchtruim van Amsterdam geëscorteerd door vier F16’s. ’Wat is er loos?’, ’Gaat alles goed? Iemand?’ schoot het over Twitter.

Video: GKN Fokker

Antwoorden waren er ook: ’F16’s begeleiden Boeing boven Amsterdam vanwege 100 jaar luchtvaart’ en ’Was geheim projectje’.

Gevolgd door kritiek: ’Wat een belachelijk domme actie van @KLM om boven de hoofdstad zonder enige waarschuwing zo laag te vliegen om iets te ’vieren’ denk ook eens aan de mensen die daar werken en in eens paniek raken!’. en: ’Een vliegtuig over je huis, dat gebeurt anders nooit! Nou ja, niet met 4 stuks #F16 ernaast zodat iedereen die het nieuwtje heeft gemist nu denkt dat er een terroristische aanslag aan de gang is. Leuk idee!’

Bij KLM kwamen, net als op de redactie van deze krant, telefoontjes binnen van mensen die wilden weten wat er loos was. En wat zegt KLM dan tegen boze mensen? ,,Ze waren niet boos. Ze vroegen wat er aan de hand was en dan legden wij dat uit. Dat was het.’’

Volgens de woordvoerder was er door KLM, Fokker en NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) afgesproken geen ruchtbaarheid aan de fly-by te geven, om het feest luister bij te zetten. En of er toestemming was voor deze vlucht? ,,Wat denkt u? Weet u niet wie er beneden stonden te kijken?’’

Dat waren onder meer koning Willem-Alexander, minister Cora van Nieuwenhuizen, staatssecretaris Menno Snel en andere genodigden die op de noordoever van het IJ herdachten dat hier in 1919 de Eerste Amsterdamse Luchtvaart Tentoonstelling plaatsvond. Startpunt voor de burgerluchtvaart in ons land.

Kort daarna werd de KLM opgericht, waarvoor het eveneens in dat jaar opgerichte Fokker de toestellen vervaardigde. In 1919 werd ook de voorloper van de NLR, de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart, opgericht om de veiligheid van de militaire- en civiele luchtvaart te vergroten.

Het meldpunt BAS voor vliegtuiglawaai heeft wel telefoontjes over de vlucht binnengekregen, maar niet van bellers die verontrust waren, werd desgevraagd gezegd. BAS had ook enige tijd voordat de vlucht zou komen - vanwege het weer was tot laat niet duidelijk in welke omvang de festiviteit door zou gaan - een aankondiging op de website gepost.

Ter relativering: toen de olympische ploeg naar Nederland kwam werd het vliegtuig waarin die zat ook begeleid door F16’s.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.