Premium

Canadese straatfotograaf Daniel Castonguay exposeert in Kunst centrum Haarlem

1/2
Haarlem

De Canadese fotograaf Daniel Castonguay exposeert vanaf zaterdag in Kunst centrum Haarlem. Zeven foto’s hangen er, ze hebben alle een specifieke stemming. De creaties bestempelen als ’somber’ is te kort door de bocht.

Toch neemt zijn zaakwaarnemer Gert-Jan Stolp de term ’druilerig’ in de mond. Vooral omdat het in Montreal, de thuisbasis van Castonguay, negen maanden per jaar druilweer is en hard vriest. Stolp haalde de werken naar Haarlem.

De foto’s maken deel uit van de serie ’Quotidian Life’. De bijgaande afdruk ’City Lights’ is een blikvanger. We zien een vrouw met opgestoken paraplu die eenzaam wandelt door een lege straat. Haar hoofd een beetje schuin omhoog. Onduidelijk is waar zij naar kijkt. Iets of iemand moet haar aandacht hebben getrokken. Haar gestalte en de weerspiegeling zijn scherp afgetekend. De straat en de gebouwen zijn bewerkt tot een tamelijk vage impressie.

Dat is de techniek die Castonguay toepast en waarmee hij een foto de door hem gewenste lading geeft. Hij verklaart zelf dat de platen iets zeggen over zijn eigen gemoedstoestand op het moment van afdrukken. Dat leidt ertoe dat de vrouw op de foto in dienst staat van de gevoelswereld van de fotograaf. ’September Haze’ is de titel van een andere foto, ook weer een vrouw onder een paraplu. Zij zou zijn opgenomen door de mist, ware het niet dat zij scherp en donker is afgedrukt.

Zonnestralen

De Canadees is sinds 1979 straatfotograaf. De gesigneerde foto’s beschikbaar in oplagen van negen stuks kosten tussen de 1500 en 2000 euro. Hij werkt met een Hasselblad. Zijn procedé is sterk. Hij speelt met het licht van schaarse zonnestralen, lantaarnpalen en verkeerslichten. De mensen in zijn werk zijn in beweging, ontmoeten anderen, ploeteren om een andere bestemming te bereiken. De afbeeldingen doen denken aan dromen en verwachtingen.

Foto’s van Daniel Castonguay, Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem, vanaf zaterdag 16 maart (11 uur) tot en met 6 april.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.