Zwanebloem wint energiewedstrijd van basisscholen Haarlemermeer

Zwanebloem wint energiewedstrijd van basisscholen Haarlemermeer
Hoofddorp

Basisschool De Zwanebloem in Zwaanshoek is de winnaar van de ’energy battle’ tussen Haarlemmermeerse scholen. De Zwanebloem bracht het energieverbruik 41 procent terug en bespaarde 20.000 kWh aan energie.

De Zevensprong in Rijsenhout werd tweede en de Willibrordusschool in Buitenkaag derde. Er deden zeven scholen mee aan de energiewedstrijd. Samen bespaarden zij 96.700 kWh aan energie. Dat is net zoveel als 21 huishoudens per jaar verbruiken.

De eerste energiewedstrijd, voor sportverenigingen, was zo’n succes dat in 2018 eenzelfde wedstrijd voor scholen werd ingezet.

De deelnemers kregen de beschikking over een geavanceerd energiemonitoringsysteem waarmee zij hun energieverbruik in detail konden volgen.

Dat leidde als snel tot besparingen. Bij de Hoofddorpse basisschool De Klimop bleek de verwarming ’s nachts aan te staan. Een verkeerde afstelling die zonder het monitorsysteem onopgemerkt zou zijn gebleven. Aanpassing leidde in enkele weken tot twintig procent minder gasgebruik.

Met een speciaal lespakket werden ook de leerlingen bij de wedstrijd betrokken. Op de Antoniusschool trokken groepjes leerlingen met laptops door de school op zoek naar onnodige energiegebruikers.

Gedurende het jaar werden kennisbijeenkomsten georganiseerd waar externe deskundigen de deelnemers informeerden over slimme besparingsmaatregelen. Dankzij een gemeente-subsidie gingen enkele scholen over tot investeringen.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie