Premium

Ajax-directeur moet nieuwe ploeg bouwen: ’Illusie dat we dit elftal bij elkaar kunnen houden’

Ajax-directeur moet nieuwe ploeg bouwen: ’Illusie dat we dit elftal bij elkaar kunnen houden’
Ajax-directieleden Marc Overmars (l) en Edwin van der Sar vieren hun feestje in Madrid.
© Foto Pro Shots/Henk Jan Dijks
Amsterdam

De vreugdekreet na de 0-3 van Dusan Tadic kwam uit Marc Overmars zijn tenen en werd op het ereterras van Real Madrid niet echt op prijs gesteld. „De president vond ons niet zo leuk, nee. Die had wat anders aan zijn hoofd”, lachte de directeur van Ajax na de historische Champions League-zege (1-4) op De Koninklijke.

De architect van de huidige selectie stierf op de tribunes van de voetbaltempel Bernabeu duizend doden, zo bekende hij.

„Vooral het VAR-moment voor de 0-3 was slopend en leek wel uren te duren. Dan schieten er allerlei dingen door je hoofd. Real Madrid had onder leiding van deze scheidsrechter (Felix Brych, red.) nog nooit verloren. Zouden de ’duistere krachten’, waar ze het weleens over hebben, ons dan echt dwarszitten? Maar toen hij naar het midden wees, wist ik dat het niet meer fout kon gaan en stonden Edwin (van der Sar, red.) en ik wel even te juichen. Het gevoel was vergelijkbaar met die vreugde-explosie in Lyon, na het bereiken van de Europa League-finale.”

Lees ook: Tadic vreest leegloop bij Ajax

Feestje

Het feestje tussen de Real-bobo’s deden ze na afloop op het veld, voor het vak met Ajax-supporters, nog eens dunnetjes over.

„Het mooie is dat je in een Ajax-kostuum staat, maar je weer heel even speler voelt. Als je als club zoiets bijzonders presteert, mag je dat best even vieren. Ook als bestuurder, vind ik. Al gaat het natuurlijk om de spelers, want die zijn boven zichzelf uitgestegen, hebben een fantastische prestatie geleverd. Dit was voetbal dat Johan (Cruijff, red.) graag wilde zien. Hij zou trots zijn.”

De directeur spelersbeleid zette afgelopen zomer een nieuwe koers in. Overmars liet tientallen miljoenen, zelf gespaarde euro’s rollen.

„Maar je hebt nooit de garantie dat het goed uitpakt. Het is altijd afwachten, zelfs als je Dusan Tadic en Daley Blind aantrekt. Zij staken er hier in Madrid als routiniers echt bovenuit, vond ik. In 2003 lukte het Ajax voor het laatst om de kwartfinale te bereiken en de groep heeft dat nu ook geflikt, terwijl de voetbalwereld door de tv-gelden in de grote voetballanden drie keer is veranderd. Het is een absolute topprestatie.”

De komende maanden staat Overmars evenwel voor een flinke uitdaging.

„Het is een illusie dat we dit elftal bij elkaar kunnen houden. Het was al een flinke klus om dat dit seizoen voor elkaar te krijgen, omdat we een jaar geen Europees voetbal hadden gespeeld. Ook nu begonnen we zonder enige zekerheid aan de voorrondes. Ja, ik heb veel gesprekken moeten voeren. Maar ik weet zeker dat die jongens, zoals Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek, het bereiken van de kwartfinale ook voor geen goud hadden willen missen. We weten dat er in juli jongens zullen vertrekken. Dat gebeurde na de finale van de Europa League ook. En kijk waar we nu staan. Een nieuw, sterk elftal opbouwen, kan snel gaan.”

Hij stelt de Ajax-fans dan ook gerust. Ook dit jaar zal Ajax – met de Champions League-miljoenen in de achterzak en de 86 miljoen euro voor Frenkie de Jong op de bank – als het moet niet schromen om flink te spenderen.

„Al gaat het niet om veel geld uitgeven om het uitgeven”, verduidelijkte de oud-speler van onder meer Ajax, Arsenal, FC Barcelona en Oranje. „Maar voor de spelers die we willen hebben, zullen we ver gaan. Soms moet je nu eenmaal meer investeren. Ik heb er vertrouwen in en een goed gevoel over dat het in orde komt.”

Hij zei te beseffen dat het geen eenvoudige opgave is. „Sommige talenten worden één keer in de twintig jaar geboren en zijn niet of nauwelijks te vervangen. Dan doel ik op Frenkie en Matthijs, dat soort jongens.”

Begrijp Overmars niet verkeerd. Hij wil een tastbare prijs in de vorm van de kampioensschaal. „Natuurlijk is dat na vier jaar zonder titel heel belangrijk. Maar tot de laatste acht van Europa doordringen, is zó veel moeilijker”, aldus het Amsterdamse directielid dat weet dat Ajax het bemachtigen van het kampioenschap niet makkelijker heeft gemaakt door nog een ronde verder te komen in de Champions League.

Zware maanden

„Doordat we in juli 2018 in de tweede voorronde moesten starten, was dit al de 42e wedstrijd van het seizoen. En we hebben nu eenmaal niet de bank van Real Madrid met Gareth Bale, Marco Asensio en Marcelo, dus dat vele spelen kost heel veel kracht. Daarom zijn we ook blij dat de KNVB in het belang van het hele Nederlandse voetbal meedenkt, want we hebben voor de kwartfinale alle energie nodig. Het worden twee zware maanden, met twee extra, prachtige duels ertussen.”

Stiekem droomt hij van nóg een stunt in het miljoenenbal, het winnen van de KNVB-beker ten koste van Willem II én de landstitel. „We hebben alles in eigen hand. Ik hoop dat we dankzij Real Madrid-uit in een flow zijn gekomen en niemand ons nog stoppen kan”, aldus Overmars, die de waarde van zijn elftal zag stijgen. „Dat is na topprestaties in zulke wedstrijden een feit.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen