Premium

Pensioenbedrijf vecht boete voor illegale stukadoor aan

Pensioenbedrijf vecht boete voor illegale stukadoor aan
Haarlem

De Haarlemse pensioenbelegger Johan Uyterlinde staat komende dinsdag met zijn advocaat voor de rechter in Den Haag. Zij vechten bij de Raad van State een boete aan van 9500 euro die de arbeidsinspectie Uytendaal Vastgoed heeft opgelegd.

Het is voor Uyterlinde ’een principezaak’. Zijn beleggingsbedrijf Uytendaal liet in 2014 een pand stuken aan de Zijlweg door het stukadoorsbedrijf Record. Er leek niets aan de hand, totdat twee jaar later een boete volgde van de arbeidsinspectie. De reden was dat een van de stukadoors geen tewerkstellingsvergunning had en dus illegaal had gewerkt.

,,Ik ben toen uitgebreid geïnterviewd, het leek alsof ik een crimineel was’’, stelt Uyterlinde. Het bleek hem later dat de boete is voortgekomen uit een grote facturenstroom die onder de loep is gelegd. In totaal zes bedrijven zijn beboet.

Het gaat om een bedrag van bijna 60.000 euro, opgelegd omdat deze bedrijven de Wet arbeid vreemdelingen zouden hebben overtreden.

Uyterlinde stelt dat hij nooit heeft kunnen weten dat de tewerkstellingsvergunning niet in orde was. Het stukadoorswerk was niet op zijn kantoor en hij had geen of nauwelijks contact met de bouwvakkers. Het is geen moment in zijn hoofd opgekomen om naar de Zijlweg te rijden en de stukadoors om hun papieren te vragen. ,,Ik heb te goeder trouw gehandeld.’’

Tegen de boete heeft Uyterlinde hoger beroep aangetekend. Hij heeft ook andere benadeelde bedrijven benaderd maar die zagen een gang naar de rechter niet zitten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.