Groeiend aantal auto-inbraken Haarlem en Heemstede

Marlies Vording
Haarlem

Het aantal auto-inbraken in Haarlem en Heemstede is afgelopen jaar met 14 procent toegenomen ten opzichte van 2017. In de rest van de Haarlemse regio nam het aantal juist af.

Dat blijkt uit een analyse van verzekeringsmaatschappij Independer, die is gebaseerd op cijfers uit de online database van de politie.

In de Spaarnestad zagen criminelen in 2017 in totaal 581 keer hun kans schoon om in te breken in een gemotoriseerd voertuig. Een jaar later gebeurde dat 662 keer. In Heemstede steeg het aantal auto-inbraken van 56 in 2017 naar 64 in 2018.

In Zandvoort, Haarlemmermeer en Bloemendaal werd afgelopen jaar juist een stuk minder ingebroken in auto’s. De afname bedraagt in die gemeenten respectievelijk 7, 9 en 10 procent.

Hillegom spant verreweg de kroon met een afname van 40 procent. In 2017 hadden daar 47 auto-inbraken plaats, in 2018 waren dat er 28.

Hoe het komt dat in Haarlem en Heemstede het aantal auto-inbraken is toegenomen terwijl het aantal in de rest van de regio is gedaald, is volgens een politiewoordvoerder ’moeilijk te zeggen’.

Landelijk hadden in 2018 bijna 55.000 auto-inbraken plaats. Met name in de provincie Noord-Holland gebeurde dat vaak: meer dan 12.000 keer. In Amsterdam registreerde de politie verreweg de meeste auto-inbraken. Meer dan 7.500 keer braken inbrekers daar in bij gemotoriseerde voertuigen.

De spullen die het meest worden gestolen zijn volgens Independer onder meer navigatiesystemen, airbags en radio’s.

Hier meer over het onderzoek van Independer

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.