Premium

Centraal Orgaan opvang asielzoekers is helemaal klaar met Syrisch gezin dat niet in ’spookhuis’ wil

Centraal Orgaan opvang asielzoekers is helemaal klaar met Syrisch gezin dat niet in ’spookhuis’ wil
Schagen

Ze zag ’iets’ in de woning in Schagen. Een geest? De Syrische asielzoekster werd tijdens de bezichtiging bevangen door angst. De paniek sloeg toe. Een huilbui volgde. Ze vluchtte het huis uit, samen met haar man en hun vier kinderen. Die woning wilde ze in geen geval (inmiddels zit er een ander in).

Hiermee eindigt het recht op opvang van het gezin, vindt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In het asielzoekerscentrum (azc) in Heerhugowaard mag het gezin niet blijven. Daartegen spande het gezin een kort geding aan. De behandeling was dinsdag bij Rechtbank Noord-Holland in Alkmaar.

Mevrouw heeft psychische problemen die na de bezichtiging van de woning in Schagen fors zijn toegenomen, verklaarde raadsvrouwe S. Kahraman tegenover voorzieningenrechter L. Saarloos.

De Syrische beviel in september van het vorig jaar van een dood kind en afgelopen weekeinde kwam er een miskraam bovenop. ,,Allemaal stress.”

Zij wordt nu behandeld voor angst en depressie. Volgens Kahraman had het COA een speciaal medisch advies moeten aanvragen alvorens het gezin alle rechten te ontnemen.

Het COA is helemaal klaar met het gezin. Dat bleek uit het verweer van raadsman W. Semeijn. ,,Het COA heeft wel medische informatie ingewonnen en gevraagd of de toestand van de vrouw een belemmering is. Er is niets aan de hand met die woning. En er is geen enkele garantie dat zij elders geen paniekaanval zou hebben gekregen.”

Het COA heeft volgens Semeijn veel coulance en geduld betracht met het gezin. ,,Tijdens veel informele contacten trachtten wij het gezin te doordringen van de verregaande consequenties. Zakgeld krijgt het al niet meer. Bij hoge uitzondering boden wij de woning een tweede keer aan.”

Zelfs de waarnemend bestuursvoorzitter van het COA heeft zich met de kwestie bemoeid, wat volgens Semeijn de zorgvuldigheid van het COA aantoont.

Volgens Semeijn heeft de man, nog voor de bezichtiging van de woning, tegen wel acht medewerkers van het COA gezegd dat hij en zijn vrouw niet naar Schagen wilden. Ze hadden praktische bezwaren.

,,Het gezin was de hele tijd nogal wisselend in de voorkeuren. Het wilde eerst naar Heiloo, later niet meer omdat er een man zou wonen waarmee het gezin problemen had. Toen wilde het naar het azc in Almere omdat haar broer er woonde. Deze woont nu in Haarlem. Het gezin heeft nu een voorkeur voor Haarlem.”

Dat laatste is volgens de Syriërs niet zo.

Zij: ,,Wij willen overal wonen.”

Hij: ,,Wij zijn niet naar Nederland gekomen om ruzie te maken. Wij zijn niet hebberig. Wij zijn dankbaar voor wat ons wordt aangeboden. We zouden ons over de praktische bezwaren hebben heen gezet. Maar dat lukte niet meer na de bezichtiging. Ik ben voor de keuze gesteld tussen twee slechten: op straat komen of naar de woning in Schagen. In het huis zou de gezondheidstoestand van mijn vrouw verslechteren. Dat is niet goed voor de kinderen. Ik vond dat ik de kinderen moest beschermen.”

De rechter vroeg het COA of het een ander huis heeft voor het gezin. ,,Nee”, aldus Semeijn.

Uiterlijk 29 maart uitspraak.

Meer nieuws uit Keuze van de redactie

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.