Devika Partiman wint eerste Ribbius Peletierpenning

Devika Partiman wint eerste Ribbius Peletierpenning
Model van de door de Haarlemse kunstenares Jennifer Hoes ontworpen Ribbius Peletierpenning.
© Peter Schat
Amsterdam

De eerste Ribbius Peletierpenning, die volgende week donderdag wordt uitgereikt, gaat naar Devika Partiman. De 31-jarige Amsterdamse, die opgroeide in Heerhugowaard, is initiatiefneemster van de stichting Stem op een Vrouw. De jury was op zoek naar een vrouw die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Bijvoorbeeld iemand die een rolmodel is voor jonge vrouwen. Er werden 58 kandidaten voorgedragen.

Liesbeth Ribbius Peletier werd in 1946 de eerste vrouwelijke gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Naar haar is de penning genoemd, die dit jaar voor de eerste keer wordt uitgereikt.

De Haarlemse kunstenares Jennifer Hoes ontwierp de penning. Provinciale Staten van Noord-Holland stelden de Ribbius Peletierpenning in om honderd jaar vrouwenkiesrecht te gedenken. Vanaf 2019 tot en met 2023 ontvangt elk jaar een andere persoon deze penning.

Liesbeth Ribbius Peletier was een energieke besluitvaardige vrouw met grote overtuigingskracht, meer bestuurder dan politica. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie.

In 1932 richtte ze in Bennekom het vormingscentrum De Born voor arbeidersvrouwen op, dat ze grotendeels financierde. In 1956 hield ze als VN-vrouwenvertegenwoordiger een speech voor de Verenigde Naties. In april 1958 werd ze het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State. Ribbius Peletier overleed in 1989.

De jury voor de Ribbius Peletierpenning bestaat uit naast Ankie Broekers-Knol uit Elske Doets, directeur van Jan Doets, journaliste Hadjar Benmiloud van vileine.com en Liza Mügge, politicologe en directeur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality.

Devika Partiman wint eerste Ribbius Peletierpenning
Devika Partiman, initiatiefneemster van de Stichting Stem op een Vrouw.
© Peter Schat

De jury roept Devika Partiman van Stichting ’Stem op een Vrouw’ uit tot winnaar van de eerste Ribbius Peletier Penning om de volgende redenen.

Devika Partiman is met het initiatief ’Stem op een vrouw’ in 2017 gestart. Met een eenvoudig idee: stem niet op de eerste vrouw op de lijst van de fractie maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst.

Dat idee heeft zij opgepikt in een museum in Suriname. Door de wijze waarop zij bekendheid heeft gegeven aan dit idee, heeft zij heel erg veel impact op de positie en rol van vrouwen in de politiek.

Lees ook: Activiste Devika Partiman ketent zichzelf nergens aan vast

en: Elske Doets: ’Politiek kan wel wat vrouwelijke energie gebruiken’

Achtereenvolgens speelt sinds 2017 haar initiatief in de Tweede Kamerverkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen en nu in de komende Provinciale Staten- en Europese verkiezingen een belangrijke rol in het bewustzijn van kiezers dat zij de macht hebben om een verschil te maken door slim te stemmen.

De verkiezingscampagnes van Stem op een vrouw hebben bovendien concreet resultaat opgeleverd: er worden meer vrouwen in de democratisch gekozen lichamen in onze maatschappij gestemd. Devika Partiman zorgt met haar initiatief voor de aanmoediging van vrouwen om actief te worden in de politiek.

Zij reikt met de organisatie van evenementen en verkiezingsdebatten de instrumenten aan om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid en zij maakt de vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar.

De jury noemt de wijze waarop Devika Partiman vormgeeft aan haar ideeën briljant. Bovendien zien de juryleden haar als een inspirerend voorbeeld door haar intrinsieke motivatie voor de goede zaak.

Dat Devika zich vrijwillig inzet voor Stichting Stem op een Vrouw met zoveel zichtbaar enthousiasme en zonder het idee te claimen voor zichzelf, getuigt van generositeit. Bovendien laat Partiman met haar speeches en werkzaamheden het belang zien van het werk van maatschappelijke organisaties en activisme voor de goede zaak.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.