’Horeca is gezond bezig; met veel groenten, minder zout en halve porties’

Amsterdam

Geen zoutvaatje meer op tafel, verse kruiden en specerijen als smaakmakers, meer groenten en minder vlees op het bord en ook halve porties op de menukaart.

Van alle horecaondernemers is 73 procent de afgelopen twee jaar ’gezond bezig’. Dat blijkt uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland onder 650 restauranthouders. Koks werken volop met lokale dagverse producten, veganistische en vegetarische gerechten en vloeibaar in plaats van vast vet.

Bij 55 procent van de ondernemers kun je ook voor kleinere porties kiezen. Nog eens 73 procent wil de gezonde koers komende twee jaar doorzetten en bijvoorbeeld meer suikervrije gerechten en drankjes serveren. Maar calorieën op de menukaart vermelden gaat 67 procent van de restaurateurs een stap te ver.

Fles wijn

Van de horecabazen vindt 55 procent de fitheid van de gast belangrijk en 43 procent is op de gezonde toer ’omdat het een trend is’.

,,Meer dan de helft van alle Nederlanders boven de twintig jaar is te zwaar”, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Er zijn steeds meer mensen die op hun gezondheid letten, ook als ze uit eten gaan. Maar we moeten niet doorslaan. Heb je wat te vieren; dan moet die dikke saus en goede fles wijn gewoon kunnen.”

Volgens Willemsen is het onderzoek ook ’een signaal naar de politiek’. ,,In het ’preventieakkoord’ is afgesproken nog meer werk te maken van een gezonder aanbod. Betutteling moeten we voorkomen. Ik moet er niet aan denken dat een instantie bepaalt hoeveel magie er in de soep gaat.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.