Or KLM dreigt met rechtszaak

Or KLM dreigt met rechtszaak
KLM-personeel wil dat Elbers blijft als directeur.
© foto EPA
Schiphol

De ondernemingsraad van de KLM stapt naar de rechter als president-directeur Pieter Elbers van KLM niet wordt herbenoemd. Dat kondigde voorzitter Jan Willem van Dijk aan bij de manifestatie van KLM-personeel donderdag bij het hoofdkantoor in Amstelveen.

’De blauwe storm’, zo noemen de actievoerders hun front dat strijdt voor de zelfstandige positie van KLM en de herbenoeming van hun directeur Elbers.

In Amstelveen werden 25.196 handtekeningen overhandigd aan president-commissaris Hans Smits. Die kreeg opdracht de handtekeningen mee te nemen naar Parijs, waar komende dinsdag in de board van Air France-KLM wordt besloten over de herbenoeming van Elbers.

Lees ook: Onrust rond KLM-topman baart minister zorgen

De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) praten vrijdag met topman Ben Smith van Air France-KLM. Hij moet uitleg geven over de onrust die is ontstaan over de positie van KLM-baas Elbers. Ook het kabinet wil dat Elbers wordt herbenoemd.

Smith wil van Elbers af, terwijl de KLM de luchtvaartcombinatie financieel drijvend houdt. Meer nog dan om de persoon Elbers, die binnen het bedrijf opklom tot directeur, gaat het om de positie van KLM in het concern. In het verleden zijn afspraken gemaakt over de zelfstandige bedrijfsvoering van de KLM, het kasbeheer en de zeggenschap over Transavia.

Lees ook: KLM-personeel voor herbenoeming Elbers

„Onder leiding van Elbers is sinds 2014 door iedereen ingeleverd, geïnvesteerd en geholpen om de KLM succesvol te maken. Aan de vooravond van het 100-jarig bestaan dreigt nu de ingezette koers verlaten te moeten worden als Elbers zijn werk niet af mag maken. De onrust onder het personeel doet inmiddels een blauwe storm oplaaien”, stelt initiatiefnemer Frank van der Werff.

„Er staat veel op het spel. Afgelopen week is duidelijk geworden dat ook de zelfstandigheid van de KLM in het gedrang komt als Elbers weg moet.”

De ondernemingsraad heeft al een positief advies gegeven over de herbenoeming van Elbers. Wordt toch een andere kandidaat voorgedragen, dan stapt de or naar de rechter.

Lees ook: CEO Air France KLM voor geheim overleg in Nederland

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.