Bouwer sluisdeuren IJmuiden dreigt met beslaglegging

De Zuid-Koreaanse bouwer van de deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden dreigt met beslaglegging op de net aangekomen deuren. Dit laat Geosung Tech weten aan het FD. De bouwer ligt in de clinch met OpenIJ, het consortium van BAM en VolkerWessels, over meerkosten van de bouw van de stalen deuren en over de bankgarantie waarvan OpenIJ gebruik heeft gemaakt.

OpenIJ vorderde met de garantie 7,3 miljoen euro terug. Dat geld wil Geosung terugzien. ,,OpenIJ kan niet én de deuren in ontvangst nemen én het geld terugvorderen'', aldus vice-president sales Hyun-Kug Lee van de offshoretak van Geosung in een toelichting. Op dit moment worden de technische installaties in de sluisdeuren ingebouwd.

Het dreigement van beslaglegging is een nieuw hoofdstuk in het probleemdossier. Door een verkeerd ontwerp van de deurkassen zijn de bouwers met een reeks tegenvallers geconfronteerd. Bij elkaar leden BAM en VolkerWessels inmiddels ruim 200 miljoen euro verlies op het project. De zeesluis gaat begin 2022 open, terwijl dat aankomend najaar zou zijn.

Volgens woordvoerders van BAM en VolkerWessels is er geen enkel risico dat het geschil leidt tot verdere vertraging bij de bouw van de zeesluis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.