Baanrecords ’neo’ Esther Kiel in Tilburg

Schaatsen

Esther Kiel heeft in Tilburg tijdens de Rabo Holland Cup twee baanrecords voor neo-senioren gereden op de 1.500 meter en drie kilometer.

Lina Miedema reed een uitstekende 500 meter. Jeroen Janissen pakte brons op de 5 kilometer. Mats Stoltenborg moest in Enschede genoegen nemen met een dertiende plaats tijdens de KPN Marathon Cup, maar zag ploeggenoot Robert Post de wedstrijd winnen.

Voor Kiel kon het weekeinde niet meer stuk op de Ireen Wüst-ijsbaan. Op de schaatsmijl verbeterde ze haar eigen record van vorig jaar met drie seconden naar 2.03,42. Overall was dat goed voor een vierde plaats. Op de dubbele afstand ging het nog iets beter met – overall – een tweede plaats in 4.19,05.

In het totaalklassement van beide afstanden van de Holland Cup pakte de 22-jarige Overveense daarmee ook nog eens de eerste plaats. ,,Ik ben vooral tevreden dat ik technisch goed geschaatst heb. Daarin merk ik nu echt dat ik dit seizoen stappen heb gemaakt. Voor mij rest dit seizoen alleen nog de finale van de Holland Cup op de lange baan begin maart. Volgend weekeinde rij ik nog een marathon.’’

Lina Miedema pakte brons op de 500 meter in 39,73. Daarmee liet de 21-jarige Haarlemse zich wederom van voren gelden in een sterk deelnemersveld. Op de kilometer was er een zevende plaats (1.20,67).

Voor Janissen was het even afwachten hoe hij de marathon op de Weissensee had verwerkt. ,,Die 1500 meter ging prima met een achtste plaats in 1.53,96. Ik moest even op gang komen maar toen ging het echt lekker en reed een van de snelste laatste rondes van iedereen. Maar de derde plaats op de vijf kilometer in 6.55,46 bevestigde alleen maar wat er een dag eerder al gebeurde. Toch mooi een medaille’’, aldus de 21-jarige Haarlemmer.

De wedstrijden waren voor Isabelle van Elst kennelijk iets te veel van het goede. De zevende plaats op de 500 meter (39,97) en achtste plaats op de kilometer (1.20,67) was niet waar ze op gehoopt had. ,,Na het NK sprint en de Worldcup in Hamar was dit het derde weekeinde op rij met wedstrijden’’, aldus de 20-jarige Bennebroekse.

In Enschede sprintte Stoltenborg dit weekend naar een derde plaats van de tweede groep. ,,Ik reed goed maar miste alleen de kopgroep. Omdat daarin al drie ploeggenoten reden kon ik er niet naar toe rijden. Dat uiteindelijk een ploeggenoot won telt’’, aldus de 26-jarige schaatser van Schaatsteam Bouw en Techniek uit Hoofddorp.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen