Premium

Theatersport in Zwaanshoekse huiskamer tijdens Gluren bij de Buren

Theatersport in Zwaanshoekse huiskamer tijdens Gluren bij de Buren
Spierkracht verzorgde zondag drie voorstellingen tijdens Gluren bij de Buren.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Zwaanshoek

Een kanariepiet met één beentje. Een lesbische kangoeroe en een dranklustige vrouw. Alles komt zondagmiddag voorbij tijdens de theatersportvoorstelling van Spierkracht in de woonkamer van Hillegommerdijk 516.

Tijdens het grootste huiskamerfestival van Nederland, Gluren bij de Buren, kan men thuis genieten van poëzie, zang en theater. Haarlemmermeer doet voor het eerst mee met 28 locaties. „We hebben ons ingeschreven bij Gluren, omdat mijn vrouw en ik gek zijn op cultuur”, vertelt Wim Kruyt. „Je stelt dan je huiskamer beschikbaar, maar je weet absoluut niet wat erin terechtkomt. Het kan een dichteres zijn, maar ook een paardenfluisteraar.” Wim stookt zijn open haard nog wat op, terwijl zijn echtgenote Carla rondgaat met de koffie. Theatersportgroep Spierkracht bespreekt ondertussen de komende voorstelling.

„Ik wil dat we lekker fysiek verhalend bezig zijn”, zegt Yvonne Reutelingsperger. ,,Probeer er leuke enge dingen in te gooien. Raak een hand kwijt of zo. We vragen suggesties aan het publiek, maar obscene opmerkingen moet je negeren. Sommige linkmiegels willen steevast dat we de sauna ingaan, zodat we onze kleren uit moeten trekken.”

„Spierkracht is een improvisatiegroep’’, aldus Linda van Leeuwen. „We bestaan tien jaar en hebben 27 enthousiaste leden. Normaliter houden we wedstrijden tegen andere groepen. De toneelspelers geven de setting aan. Bijvoorbeeld een dierenwinkel en het publiek roept een diersoort waarmee gespeeld moet worden. Wij als spelers kunnen onszelf daardoor compleet verrassen. Niks is van tevoren bedacht.” Na deze uitleg vraagt Linda beleefd aan huiseigenaar Wim Kruyt of ze ’de breekbare zaken uit de vensterbank mag halen’, want de voorstelling ’begint zo’.

Binnen een half uur worden in de woonkamer van het echtpaar Kruyt drie kleine voorstellingen gegeven door Spierkracht. Zo wordt er een vleesetende eenbenige kanarie uit een schoenendoos opgediend in een absurdistische sketch rond een dierenwinkel. Daarna trakteert men het geamuseerde publiek op een ’kinderverhaal’, rond Zoete Lieve Gerritje een ’dik vies ventje, met een slecht gebit en walmende darmen’, die uiteindelijk ondanks al zijn beperkingen toch nog een grote liefde op het schoolplein weet te vinden.

„Applaus voor uzelf”, zegt Jacco Middendorp tegen zijn collegaspelers. Het publiek in de huiskamer klapt gretig mee. Ook de laatste voorstelling gaat erin als koek. Het draait om een ’schizofrene date’ en het publiek mag suggesties geven over de deviaties van de betrokken vrouwen. Waardoor er uiteindelijk een frigide vrouw, met een tenenfetisj, rum wil drinken uit de navel van een gevallen man.

„Je kan het zo gek niet verzinnen”, had Hieke Hoogdalem van Spierkracht al gezegd. „ Of wij verrassen je ermee.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.