Premium

Column Alex Pastoor: ’Real Madrid, komt dat zien!’

Column Alex Pastoor: ’Real Madrid, komt dat zien!’

Wekelijks schrijft voetbaltrainer en liefhebber Alex Pastoor over

de dingen die hem opvallen binnen en buiten de lijnen.

Voetbal is complexer dan je denkt. Of anders: een voetballeven is complex geworden. Het spel zelf werd door grootmeester Johan Cruijff als simpel gekenschetst. Met de aantekening dat simpel voetballen het moeilijkste is dat er is. Maar dat is logisch...

Het complexe aan voetbal is inmiddels ook de volgepropte agenda. Ik ben bang dat er eerder wedstrijden en toernooien bijkomen dan eraf gaan. De beste spelers ter wereld, internationals, moeten inmiddels het gehele kalenderjaar in vorm blijven. De momenten van lichamelijk en geestelijk herstel zijn schaars geworden. Luka Modric, om maar eens een behoorlijke dwarsstraat te noemen, staat model voor de twenty-four-seven-speler van vandaag de dag. In 2018 eindigde zijn seizoen met Real Madrid eind mei met het winnen van de derde Champions League-finale op rij. In plaats van vakantie te nemen, begon zijn voorbereiding met Kroatië op het WK. Omdat hij met zijn land de finale haalde, was er verdomd weinig tijd om van al deze inspanningen te herstellen. De aanloop naar het huidige seizoen voor zijn werkgever stond namelijk al voor de deur. Verdeeld over competitie, beker, Champions League, WK voor clubteams, Europese Supercup en Nations League speelde Modric deze voetbaljaargang reeds 33 wedstrijden. Inclusief de krakers tegen Barcelona en Atlético de afgelopen week.

Wel beschouwd is voetbal de meest complexe sport van allemaal. Er zijn veel zaken waaraan een speler moet voldoen, omdat wedstrijden en trainingen het uiterste van hen vergen: lang duurvermogen in combinatie met explosieve acties zoals springen en sprinten. Het aantal draai- en keermomenten is groot en al deze fysieke acties vinden regelmatig plaats in contact met een tegenstander die het slechtste met je voorheeft. Hiernaast wordt creativiteit en inzicht vereist. Een speler moet de wedstrijd kunnen lezen, zodat hij onder druk de juiste tactische keuzes kan maken. Tel daarbij op dat fans elke dag wat verwachten van je. Soms het onmogelijke. Zelfs bij TOP Oss kwamen vrijdag mensen verhaal halen omdat de uitslag hen niet aanstond. En uiteraard sta je als voetbalspeler voortdurend in de aandacht van de media en ben je, aan de top spelend, vaak van huis.

Denk je hiermee alles gehad te hebben: nee dus. Voetbal is de enige teamsport waarbij je niet kunt doorwisselen. Dat betekent dat de status van ’wisselspeler’ niet altijd gemakkelijk wordt gedragen. Zit je als trainer-coach op één lijn met de speler, komt zijn volledige achterban nog even om de hoek zetten...

De mensen die dit complexe vak tot in de puntjes beheersen, zijn aanstaande woensdag als gast in de Arena te bewonderen: komt dat zien!

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen