Premium

’Gluren bij de Buren’ brengt veel luistergenot in Haarlem

’Gluren bij de Buren’ brengt veel luistergenot in Haarlem
Traditiegetrouw bestaat de programmering in Haarlem voor het overgrote deel uit muziek in alle soorten en maten.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Gluren bij de Buren beleefde zondag zijn eerste lustrum in de Spaarnestad. Alleen al in Haarlem waren op 130 locaties 400 voorstellingen. Overigens vallen alle Gluren-edities in het land dit jaar op dezelfde zondag.

Traditiegetrouw bestaat de programmering in Haarlem voor het overgrote deel uit muziek in alle soorten en maten. Alle reden om bij je keus extra goed categorieën als theater, dans of simpelweg ’anders’ in het oog te houden, dat komt een gevarieerde zondagmiddag alleen maar ten goede.

Bij Willem en Marjet in de Weteringstraat treedt PoMu op, een duo in kostuums die herinneren aan de jaren 30. Wim Herkemij en Helen van Vuure brengen poëzie en klarinetmuziek. Wim speelt op zijn klarinet sentimental-journey-melodieën als ’Summertime’ en ’I can’t help falling in love’, en Helen draagt gedichten voor van onder anderen J.C. Bloem, Adriaan Roland Holst, Annie M.G. Schmidt en Vasalis. Al klinken de meeste gedichten wel érg voorlezerig en zangerig, menigeen in de goedgevulde huiskamer geniet met volle teugen. Zoals Karin Luijken, die op weg was naar een ander Buren-optreden, maar door voorbijgangers verwezen is naar de Weteringstraat: ,,Dit was echt heel leuk!’’

Vorig jaar deed PoMu al mee in het Frans Loenenhofje in de Witte Herenstraat. Daar ontvangt bewoonster Liesbeth de Kat nu dichter Bjorn van Houten met zijn rap-achtige spoken word-poëzie. De muzikale intermezzi neemt gitarist Olaf Demmers met zijn improvisaties voor zijn rekening.

Jac Engelen van Aenit Magic laat aan de Verspronckweg zijn publiek een middagje genieten van trucs en onnavolgbare magie die niemand begrijpt, maar iedereen intrigeert.

Aan de Lange Wijngaardstraat 17 houdt sinds 1932 Rederijkerskamer Alberdingk Thijm domicilie. Vier acteurs spelen de whodunnit ’Geregisseerde moord’, geschreven door Thijm-lid Iris Stam die zelf een van de rollen voor haar rekening neemt. Een ding staat vast: regisseur Henning is dood. Te midden van rekwisieten en decorstukken van de trap gevallen? Wie het weet, mag het zeggen. Dat is in ieder geval na afloop van de eenakter níét een van de bezoekers. Die tasten bij het uitgaan van de zaal nog in complete duisternis.

In heel de stad worden de verschillende voorstellingen goed bezocht. De programmakrant van het huiskamerfestival bewijst de cultuurliefhebbers daarbij goede diensten, al zou de informatie iets zorgvuldiger en meer to the point mogen zijn. Zo staat in de Wijngaardstraat een optreden aangekondigd van Hein Kruijver. Weliswaar bekend als regisseur en acteur bij de rederijkerskamer, maar een heel drama, dat verwacht niemand op basis van de geboden informatie.

In sommige gevallen kan de organisatie zich beroepen op overmacht. Zo was het programma al gedrukt toen Hireth te horen kreeg dat de hen toebedeelde ruimte door persoonlijke omstandigheden van de bewoners niet beschikbaar was. Het indie-jazz-duo bestaande uit Keri Vink (28) en Robbert Suilen (26) is uitgeweken naar wijkcentrum De Fjord aan de Paul Krugerkade. Wie daar op tijd achter komt, maakt een mooi optreden mee. Hireth is Welsh-Engels en betekent zoiets als heimwee of verlangen naar een plaats waar je nog nooit geweest bent. Keri en Robbert maken voor hun zelfgeschreven nummers gebruik van zogeheten ’loopstations’, om elektronische effecten als extra geluidsschildering aan hun muziek en teksten toe te voegen. ,,We hebben allebei een jazzopleiding gedaan en schrijven alles zelf. We zijn dol op de interactie met het publiek. Daarom geven we graag huiskamerconcerten, al is de sfeer in De Fjord ook fijn en geanimeerd.’’

Dat blijkt als ze hun eerste singlehit ’Snow’ ten gehore brengen. Je hoort de vlokken in de sneeuwstorm alle kanten op ge-loopt worden. En het kost de geboeide luisteraar geen enkele moeite zich tijdens het mooie ’A place where I can stay’ te verplaatsen in dat specifieke en ultieme Hireth-gevoel.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.