Premium

Meerderheid van slechts één stem in gemeenteraad voor bouwplan New Harlem

Meerderheid van slechts één stem in gemeenteraad voor bouwplan New Harlem
© Site BOP Architecten
Haarlem

Met een nipte meerderheid van slechts één stem lijkt de gemeenteraad in te gaan stemmen met het bouwplan New Harlem aan de Schalkwijkerstraat. Die ene stem komt dan van Louise van Zetten van Hart voor Haarlem. Zij staat positief tegenover het plan, maar maakt nog het voorbehoud van fractieberaad.

Het grote struikelblok bij dit bouwplan van Hoorne Vastgoed voor zestig appartementen vormt het parkeren. De woningen zijn wat betreft de ontwikkelaar bestemd voor de ’jonge digitalen’.

Die hebben geen behoefte aan een auto en daarom kent dit project geen parkeervoorzieningen. Er zijn voor de toekomstige bewoners alleen vier elektrische deelauto’s beschikbaar.

Ruimte voor parkeren op eigen terrein is er niet, dat kan alleen als het aantal woningen omlaag gaat en ondergronds parkeren pakt te duur uit. Dus is gekozen voor deze oplossing.

Het bouwplan ligt in het gebied waar nog net een parkeervergunning is vereist. Mochten de bewoners toch over gaan tot de aanschaf van een auto dan krijgen ze geen parkeervergunning.

Maar een straat verderop mag er al vrij worden geparkeerd. Om te voorkomen dat bewoners hun auto daar dan gaan neerzetten, wil de ontwikkelaar in het huurcontract een boetebeding opnemen.

Dat moet er toe leiden dat ze in een straal van zo’n duizend meter rond de woning hun auto niet mogen parkeren. Een huismeester gaat daar dan toezicht op houden. Bij herhaalde overtreding kan zelfs de huur worden opgezegd. Een vernieuwend en uitdagend concept, stelde een woordvoerder van Hoorne Vastgoed donderdagavond in de raadscommissie Ontwikkeling, dat lef en ambitie vraagt van de gemeente.

,,Een babbeltruc van de ontwikkelaar’’, zo omschreef Moussa Aynan het betoog van de woordvoerder. ,,Wij geloven niet in een experiment van deze omvang’’, stelde Danny van Leeuwen van de Actiepartij, ,,als het nou om vijf woningen ging, maar het zijn er zestig. Dit kun je de buurt niet aandoen.’’

,,Ik ben blij met zestig woningen, maar hier geldt nog een parkeernorm van 1,3 per woning, dus er zijn 73 parkeerplekken nodig’’, rekende D66’er Misja de Groot voor. ,,Dan kun je de parkeerbehoefte niet zomaar op nul zetten, zoals nu gebeurt. Er moet een antwoord worden gevonden op die parkeerbehoefte.’’

Hij vroeg zich ook af of het boetebeding wel juridisch houdbaar is.

SP’er Frits Garretsen vindt het belangrijker dat er huurwoningen in de middeldure sector bijkomen. ,,De leraar, politieagent en verpleegkundige hebben behoefte aan dergelijke woningen. Misschien kunnen we de nieuwe bewoners verplichten om in parkeergarage De Kamp te parkeren.’’

Volgens hem is er in de avonduren in de buurt nog wel voldoende parkeerruimte beschikbaar. ,,Gezien de grote woningnood moeten we hier lef tonen’’, zei PvdA’er Maarten Wiedemeijer.

Louise van Zetten: ,,Veel mensen zullen blij zijn met deze redelijke betaalbare huurwoningen, maar de parkeernorm dreigt ons de das om te doen. Daarom wil ik het nog bespreken in de fractie.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.