Premium

Gonny Nierman speelt in Oude Baaf met materie en emotie

Gonny Nierman speelt in Oude Baaf met materie en emotie
Gonny Nierman bij het beeld ’Houvast?’, te zien in de Grote of St.-Bavokerk.
Haarlem

In de Kerstkapel in de Grote of St.-Bavokerk aan de Grote Markt is tot eind maart een expositie te zien van een keuze uit beelden in steen en hout die kunstenaar Gonny Nierman de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt.

Nierman is als vrijwilligster baliemedewerker bij de toeristenentree in de Bavo-winkel. „Beeldhouwen is voor mij vorm geven aan emoties en spelen met materiaal”, zegt ze zelf over haar creatieve ambacht. In een vitrine liggen gebruiksvoorwerpen als houten lepels en een briefopener gesneden uit groen, nog niet gedroogd hout. Uit linden- en wilgenhout snijdt zij hoofden van bosmannetjes. Maar Nierman schrikt er niet voor terug ook grotere beelden uit hout te maken, zoals een zelfportret, een selfie-reliëf in lijst, een Afrikaans-achtig langwerpig hoofd en natuurlijk de langgerekte Orenboom uit fruitbomenhout, die eerder al onder meer bij Kunst Zij Ons Doel te zien was. De kunstenaar is lid van zowel kunstenaarsvereniging De Vishal als KZOD, dat domicilie houdt in de Waag aan het Spaarne.

Abstract

In eerste instantie legde Gonny Nierman zich vooral toe op abstracte vormobjecten. Steeds vaker kwamen er herkenbare figuratieve beelden uit haar handen. De vader en kinderhand uit essenhout is daar een voorbeeld van, al is de manier waarop het beeld liggend is tentoongesteld niet optimaal.

Naarmate het materiaal waarvan zij zich bedient, harder wordt, worden Niermans beelden ook krachtiger en strakker. ’Jupe’ is een deel van een rok uit Frans kalksteen, de lege lappenlaars uit Duitse kalksteen is mooi, maar wat traditioneel.

Zaaddoos

Een zaaddoos van rood marmer laat zien dat zij het harde materiaal een gepolijste zachtheid weet mee te geven. Een mannenkop uit Grieks marmer, geëxposeerd op een houten paal als sokkel, brengt de kijker in hellenistische sferen. De vraagprijs is 4500 euro, en daarmee is het een van de twee duurste objecten. Kennelijk valt het Nierman moeilijk afstand van dit mooie beeld te doen. Aan de andere kant: werken met zulk weerbarstig materiaal is van een andere orde dan het appelhout dat dient om er een niet heel erg fragiele vlinder uit te vormen. Er zal veel tijd in zijn gaan zitten.

Een indrukwekkend beeld is gehakt uit Belgisch hardsteen. ’Houvast?’ heet het. Dat vraagteken intrigeert, omdat het beeld zelf ook vragen oproept. Een man of jongen klampt zich vast aan datgene waarop hij ligt. Een steenrots of de rug van een dier? Verwijst de voorstelling naar een mythologisch verhaal of is het een herinnering aan een angstige gebeurtenis waarbij iemand veiligheid zocht?

Zelf invullen

Wie het weet mag het zeggen. Nierman doet er liever geen uitspraak over. „De kijker mag het zelf invullen”, aldus de kunstenaar, van wie in de voorbije kersttijd op dezelfde plek ook al een kerststalletje te zien was. In de veilige omgeving van de Bavo schrap ik in gedachte het vraagteken maar liever uit die titel.

’Beelden in hout en steen’ van Gonny Nierman is tot eind maart te zien van maandag tot en met vrijdag van tien tot vijf uur. Als er geen kerkvieringen zijn, bedraagt de entree tot de kerk (Grote Markt 22 Haarlem) 2,50 euro.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.