Boeing 747 rijdt door de polder op weg naar hoteltuin [video]

1 / 5
Schiphol

De Boeing 747 van Corendon is in de nacht van dinsdag op woensdag aan zijn laatste reis begonnen. Het vliegtuig is na bijna dertig jaar trouwe dienst op weg naar de hoteltuin van het Corendon hotel in Badhoevedorp.

Na het ceremoniële startschot reed de Boeing 747 ’s nachts op een trailer over Schiphol, om via de Zwanenburgbaan het terrein te verlaten en zijn weg te vinden over de weilanden.

1.250 genodigden en bezoekers waren getuige van dit schouwspel. Met shuttlebussen werden zij naar een ingerichte spottersplek in het weiland gebracht, waar het toestel even na middernacht majestueus voorbij reed.

De Boeing 747 blijft twee dagen in het weiland staan. In de nacht van vrijdag op zaterdag volgt het spectaculairste deel. Het vliegtuig wordt dan over de A9 vervoerd. De snelweg wordt afgesloten. Zondag moet het vliegtuig zijn aangekomen.

Blij en trots

,,We zijn ontzettend blij en trots”, zegt Corendon-oprichter Atilay Uslu. ,,Wat zich al die tijd in onze gedachten heeft afgespeeld, zagen we gisteravond voor onze ogen gebeuren: het transport van dit gigantische toestel, richting ons hotel. Dat is een onbeschrijfelijk gevoel; we kunnen niet wachten om haar zondagochtend in onze tuin te verwelkomen.”

Operatie

De laatste vijfdaagse reis van de Boeing is een operatie waarbij het vliegtuig 17 sloten, de A9 en een provinciale weg oversteekt. De totale route beslaat 12,5 kilometer; 8 kilometer over het luchthaventerrein van Schiphol en daarna nog 4,5 kilometer door de akkerlanden. In samenwerking met Mammoet, specialist op het gebied van zwaar transport, wordt het 160 ton wegende toestel vervoerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het vliegtuig rijdt niet zelf, omdat het niet scherp genoeg kan sturen op de route. De trailer kan dat wel. In totaal moeten er zo’n 18 bochten genomen worden, waarvan de eerste 7 op het terrein van Schiphol.

Het eerste gedeelte was te volgen via een livestream:

Lees ook: Verhuizing 747 Corendon ’lastige klus’ [video]

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.