Premium

Steve Olfers: ’HBC is een fijne club’

Steve Olfers: ’HBC is een fijne club’
Steve Olfers heerst nog altijd in de lucht.
© Archieffoto
Heemstede

Hij is inmiddels 36 jaar oud maar met zijn ervaring als speler van onder andere Feyenoord, Excelsior en Telstar is Steve Olfers de steunpilaar van HBC. Een club waar hij zich helemaal thuis voelt.

Eind 2008 speelde Haarlemmer Steve Olfers met het Deense Aalborg op Old Trafford voor de Champions League tegen het grote Manchester United. ,,Het was helemaal uitverkocht, de laatste wedstrijd van het jaar. Het uitvak zat helemaal vol met supporters van Aalborg. Het was koud maar alle shirtjes gingen uit. Dat was mooi om te zien en toen speelden we ook nog 2-2 gelijk.”

De carrière van Olfers is uniek. Hij doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord. Daar maakte hij in 2002 zijn debuut. Daarna kwam hij uit voor Excelsior, RKC, FC Den Bosch, Sparta, Aalborg, PSV, Qäbälä PFK uit Azerbeidzjan en Telstar. ,,Ja, ik heb leuke dingen meegemaakt. Ik ben tevreden over mijn carrière. Ik heb keuzes gebaseerd op mijn gevoel.”

Inmiddels komt Olfers met HBC uit in de derde klasse. Nog altijd staat hij als centrale verdediger zijn mannetje. ,,Zolang mijn lichaam het toelaat ga ik gewoon door.” En waarom zou hij niet. Nadat Olfers de overstap maakte van Olympia naar HBC promoveerde de ploeg meteen vanuit de vierde klasse. Ook in de derde klasse gaat het crescendo. Wat heet, de ploeg staat stevig bovenaan de ranglijst. ,,De overstap van prof naar amateurs was wel groot. De mentaliteit is gewoon anders dan wanneer je je brood ermee moet verdienen. We hebben hier een erg goede groep. We trainen intensief, je blijft lekker fit. Sommige jonkies hoor ik weleens over spierpijn maar daar heb ik nooit last van. Zal te maken hebben met mijn verleden als prof.”

Over zijn trainer Jasper Ketting is Olfers ook zeer te spreken. ,,We hebben allebei een trainerscursus gedaan. Jasper heeft hem net afgerond. Ik vind het interessant om te zien hoe hij dingen doet. Hij probeert ook veel tactische dingen uit. Bijvoorbeeld hoe we moeten staan en druk kunnen zetten. Dat zie je niet vaak bij amateurs. Ik zie van dichtbij hoe hij de theorie van de cursus toepast op de spelersgroep. Daar kan ik veel van leren.”

Olfers voelt zich aangetrokken door het trainerschap. ,,Daar zie ik toekomst in. Ik heb nu een bijbaan als kok maar ik wil graag fulltime trainer worden. Vroeger dacht ik altijd dat ik dat echt niet ging doen. Dat leek me helemaal niets. Maar toen kwam ik bij het team van mijn zoontje voor de groep te staan. Dan zie je aan het einde van het seizoen echt dat ze iets hebben geleerd. Dat vond ik leuk om te merken. Ik geef nu training aan de onder 23 bij HBC en ben ook techniektrainer.”

Talent

Daarnaast begeleidt hij ook de onder 13-lichting van Bloemendaal. In dat team speelt Mano , de twaalfjarige zoon van Olfers. Die heeft het talent van zijn vader want scouts van Ajax houden hem in de gaten. ,,Hij staat op de lijst, maar ik weet niet hoe lang die is hoor”, reageert de trotse vader. ,,Hij doet het heel goed. Hij heeft mijn lichaamsbouw en is ook verdediger maar ik laat hem zijn eigen stijl ontwikkelen. Al is hij wel iets technischer dan ik was op die leeftijd.”

De kracht van HBC zit volgens Olfers dit jaar in het team. ,,We zijn hecht. Iedereen heeft veel voor elkaar over. De concurrentiestrijd die spelers onderling hebben gaat ook op een goede manier. Daar word je als team beter van.”

Mocht HBC daadwerkelijk promoveren naar de tweede klasse dan denkt Olfers dat het team daar prima uit de voeten kan. ,, We hebben een heel jong team dat nog verder kan groeien. Ik hoop dat de groep bij elkaar blijft want we kunnen nog beter. We spelen leuk voetbal met veel balbezit. Het wordt ook steeds drukker bij wedstrijden. Ik vind HBC gewoon een mooie en fijne club om voor te spelen. De club is heel serieus bezig om te groeien. Het wordt alleen maar leuker en leuker.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.