Hillegom herdenkt Zhang: ’Rust in vrede lieve buurman’ [video]

Burgemeester Van Erk spreekt op de herdenkingsbijeenkomst voor Maolin Zhang.© Foto Frans Roomer

Paul de Vlieger
Hillegom

Enkele honderden huisgenoten, buren, brandweerlieden, lokale politici en plaatsgenoten hielden donderdagavond op de kop van de Hillegomse Stationsweg een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst voor Maolin Zhang. De 27 jarige Chinese student sterrenkunde kwam op 17 januari vlak bij deze plek om het leven bij een brand.

Hillegoms burgemeester Arie van Erk hield een toespraakje, evenals Huub Röttgering, directeur van de Leidse Sterrewacht, en Annemiek Cornelissen, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst.

De vader van Maolin Zhang en twee neven woonden de herdenking bij. Na de sprekers volgde een minuut stilte en konden de Hillegommers bloemen neerleggen.

De kortste maar meest emotionele bijdrage aan de bijeenkomst leverden Eline Bruijnzeel en Daniël Löning, twee directe buren van Maolin Zhang. Zij vertelden dat ze hem afgelopen zomer op een van de vele warme dagen hadden gevraagd om mee te gaan naar het strand.

De bescheiden Zhang aarzelde geen moment, sprong achter in de auto en beleefde een stranddag waar hij enorm van genoot en die werd besloten met gezamenlijk kibbeling en een ijsje eten. Bij thuiskomst vertelde hij pas dat het die dag zijn verjaardag was. ,,Helaas je allerlaatste. Rust in vrede, lieve buurman.’’

De oorzaak van de brand die de student het leven kostte, is nog altijd niet duidelijk. De politie maakte donderdag bekend getuigen te zoeken: ’Mensen die iets hebben gezien in de omgeving wat mogelijk vooraf is gegaan aan de brand of hier wellicht mee te maken heeft’.

Foto’s/Video: Flashlight Fotografie

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.