Premium

Zinnenprikkelende foto’s bij het Seinwezen

Zinnenprikkelende foto’s bij het Seinwezen
No Rules 5
© Foto Saskia de Wal
Haarlem

Genieten zonder regels. Dat is in het kort het onderwerp van de foto’s van Saskia de Wal. Zinnenprikkelend is ook een omschrijving die past. In het Seinwezen in Haarlem hangt vanaf dit weekeinde door haar gemaakt werk uit de serie ’No Rules’.

De Wal brak in 2014 in Haarlem door met haar eerste solo-expositie Zeven Zonden. Eten vormt een belangrijk ingrediënt in haar werk. Niet voor niets, zo vertelt ze.

Zinnenprikkelende foto’s bij het Seinwezen
Saskia de Wal
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Niet alleen is ze getrouwd met Menno Post, met wie ze samen restaurant Olivijn in Haarlem bestiert, maar ook vanwege de moeite die ze had om haar tijdens de zwangerschap van haar dochter opgebouwde gewichtstoename weer kwijt te raken.

,,Ik deed allerlei crash-dieten maar daar werd ik heel erg ongelukkig van. Ik ben me toen gaan verdiepen in eten, in wat je lijf echt nodig heeft. In ongeveer anderhalf jaar ben ik toen 60 kilo afgevallen, maar zonder iets te verliezen van het kunnen genieten van eten. Genieten van eten is zo ontzettend belangrijk, zeker bij afvallen.’’

Daarna kreeg ze een kookboek van iemand, dat er visueel zo mooi uitzag, dat ze daar in haar fotografie meer mee wilde doen. Ze ging bij restaurants fotograferen en volgde de Fotoacademie in Amsterdam.

Zinnenprikkelende foto’s bij het Seinwezen
No Rules 4
© Foto Saskia de Wal

Ze noemde het al, genieten van eten is voor haar belangrijk en dat komt tot uiting in de serie No Rules waarin ze laat zien hoe eten volgens haar eigenlijk genuttigd moet worden. ,,Een beeld uit de serie Zeven Zonden had als onderwerp jaloezie, waarbij je een foto zag met een wortel en een bruidstaart.

De bruidstaart was helemaal uitgelicht, de wortel zag er wat smoezelig uit. Wat verwees naar alle ’diëtende’ vrouwen die zichzelf te kort doen met die wortels en alleen maar kunnen denken aan die taart.

Die foto was een soort katalysator om dit werk te gaan maken. Ik hoor zoveel om mij heen: ’Ja, nee, ik mag geen taart, ik ben op dieet’. Ik denk dan alleen maar ’Geniet nou gewoon van wat je kán eten.’ Op het moment dat je geniet van wat je eet, ga je je ook niet overeten. Franse vrouwen zijn niet te dik omdat ze gewoon heel bewust eten en daar ontzettend van kunnen genieten.’’

Dat genieten komt op heel expliciete wijze terug in de nu geëxposeerde fotoserie. De modellen konden zich tijdens het fotograferen echt te buiten gaan aan de door meesterchef Menno Post bereide gerechten. ,,In de sauskom (foto voorpagina, red.) zat bijvoorbeeld ook echt een heerlijke saus’’, zegt Saskia.

Laat de etiquette los die hoort bij eten, zo probeert de fotografe met haar werk te zeggen, en geniet. Ze verbindt ook erotiek en eten met elkaar in haar fotografie. ,,Maar zoals ik de modellen heb gefotografeerd is het vooral niet de bedoeling dat de gasten dit zo in ons restaurant Olivijn doen’’, lacht ze. ,,Misschien houden we ooit nog eens een event in de private-dining een diner dat op deze manier genuttigd kan worden.’’

Expositie ’No Rules’, foto-expositie van Saskia de Wal. Te zien van zondag 3 februari tot eind maart in het Seinwezen, Kinderhuissingel 1 in Haarlem. Opening zondag 3 februari om 17.00 uur. Te zien ma t/m vr van 9 tot 17 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.