Premium

Mercuriusflat IJmuiden wil ook fijnstofmeters

Mercuriusflat IJmuiden wil ook fijnstofmeters
Slakpannen van Harsco, waar de grafietregens vandaan komen.
© foto bart vuijk
IJmuiden

De vereniging van eigenaren van de flatwoningen aan de Mercuriusstraat in IJmuiden wil ook graag fijnstofmeters op hun gebouw, van hetzelfde type als in Wijk aan Zee en omgeving worden verspreid.

Een verzoek hiertoe is door het bestuur van de vereniging overgebracht aan het college van b en w van Velsen. De fijnstofmeters worden door de provincie Noord-Holland vanaf juni geplaatst op tweehonderd plekken in Wijk aan Zee en wijde omgeving. Doel is om met de metingen, die straks live online zijn te volgen op hollandseluchten.nl, te bezien hoe groot het fijnstofprobleem is in de IJmond.

Grofstof is er in ieder geval genoeg. De grafietregens hebben IJmuiden ook regelmatig bestookt. Voorzitter Marja de Groot van de vereniging van eigenaren laat weten dat de bewoners van haar flatgebouw de afgelopen zomer herhaaldelijk hebben geleden onder het stof dat vanaf het terrein van Tata Steel op de wijk neerdaalde. Vooral met noordenwind, en dat was afgelopen zomer vaak het geval. ,,We zien het aan onze huizen en aan onze auto’s, waar het stof op neerdaalt. We lezen dat mensen in Wijk aan Zee van Tata Steel een wasbon krijgen voor hun auto, maar aan ons is niet gedacht. Niet dat die maatregel helpt tegen het echte probleem overigens, maar goed.”

Zwart filter

De appartementen aan de Mercuriusstraat worden verwarmd via een warmteterugwinsysteem. Dat houdt in dat er lucht in en uit de woning wordt gezogen via een filter. Het filter die lucht naar binnen zuigt, is vaak gitzwart en kleverig van het opgevangen stof.

,,Dat is eigenlijk al jaren zo, maar we hebben het altijd een beetje laten zitten. We hebben er nooit over gezeurd en Hoogovens is veel mensen dierbaar, net als in Wijk aan Zee. We weten dat we in de buurt van zware industrie wonen. Maar op het moment dat ze het probleem gaan meten en de gevolgen voor de gezondheid in kaart gaan brengen, is het jammer als ze hiervoor onze wijk niet benaderen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.