Oudbewoners ADM willen overnachten op de Dam

Oudbewoners ADM willen overnachten op de Dam
Het ADM-terrein na de ontruiming. Het bijna 45 hectare grote stuk grond is verlaten door de bewoners van het 21 jaar geleden gekraakte terrein. De gebouwen worden gesloopt door de eigenaar.
© ANP
AMSTERDAM

Een groep van ongeveer dertig tot veertig oud-bewoners van het ADM-terrein in Amsterdam hebben tenten opgezet op de Dam om daar te overnachten, zegt een woordvoerster van de politie.

Agenten zijn daar aanwezig en onderhouden contact met de activisten, aldus de woordvoerster.

Een woordvoerder van de gemeente zei dat de activisten er tot zondagochtend 07.00 mogen blijven. Dan moeten ze hun tenten weer opbreken en de Dam schoon en leeg hebben opgeleverd.

Verder mogen ze geen vuurtjes stoken en geluidsoverlast veroorzaken, aldus de gemeente.

De slaapactie is een protest tegen de ontruiming van het ADM-terrein eerder deze maand. Het terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De gemeente bepaalde vorig jaar dat de bewoners er weg moesten.

De bewoners hebben een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden gekregen, maar de activisten willen daar niet naar toe.

Volgens de advocaat van de krakers had er niet ontruimd mogen worden omdat het VN-mensenrechtencomité had opgeroepen hiermee te wachten. De rechter bepaalde vorige week echter dat het ADM-terrein mocht worden ontruimd.

Lees ook: Tientallen ADM-krakers kwamen spullen halen

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie