3D-animatie ’Haarlem in Vogelvlucht’ dingt mee naar Geschiedenis Online Prijs [video]

Haarlem

De 3D-animatiefilm ’Haarlem in Vogelvlucht’ gooit hoge in de strijd om de Geschiedenis Online Prijs. De ruim zes minuten durende animatie, die de kijker meevoert door de geschiedenis van de Spaarnestad, staat in de tussenstand van de publieksprijs bij de twintig genomineerden waar het meest op gestemd is.

Ook twee Zandvoortse initiatieven dingen mee om de prijzen. Zandvoorts Bomschuiten Bouwclub, een modelbouwvereniging, is genomineerd. Ook online fotomuseum Zandvoortvroeger.nl is een van de kandidaten. Beide initiatieven uit de badplaats staan na zo’n vijfduizend stemmen niet bij de populairste twintig.

Via geschiedenisonlineprijs.nl kan tot en met 31 januari een stem worden uitgebracht. In totaal dingen 96 kandidaten mee naar de prijzen. De drie waar het meest op wordt gestemd, winnen geldprijzen. De eerste prijs van de jury bestaat uit een beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt en ontworpen is door kunstenares Gonneke van Echten. De tweede en derde prijs bestaan uit een selectie van boeken.

Voor ’Haarlem in Vogelvlucht’ sloegen de gemeente Haarlem, het Noord-Hollands Archief, het Archeologisch Museum Haarlem en Haarlem Marketing de handen ineen. Thing.nl heeft de animatie gemaakt. In 380 seconden wordt ongeveer 5.500 jaar aan geschiedenis verteld. Dat gebeurt niet met gesproken of geschreven woord, maar met beelden. Zo is te zien hoe de stad groeit en zijn historische objecten te zien. Zo schieten bijvoorbeeld het stadhuis en het station uit de grond. Ook kan de kijker getuige zijn van het ’inkleuren’ van de Ovale Zaal van Teylers Museum.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie