Premium

’Het meisje met de vlechtjes’: Identificatie met gewapende tieners in tijden van oorlog

’Het meisje met de vlechtjes’: Identificatie met gewapende tieners in tijden van oorlog

In de historische roman ’Het meisje met de vlechtjes’ schildert Wilma Geldof de ondergrondse en gewapende acties van de Haarlemse verzetsgroep waarvan de tieners Freddie en Truus Oversteegen en Hannie Schaft deel uit maakten.

De schrijfster deed historisch onderzoek en baseerde zich op de feiten. Ze introduceerde enkele fictieve personages en gebeurtenissen, waarmee de leesbaarheid gediend is. De dialogen maken het verhaal bijzonder levendig.

Lees het interview met de schrijfster HIER

Wilma Geldof is een groot stiliste, dat bewees ze eerder met het boek ’Elke dag en druppel gif’. Ook in ’Het meisje met de vlechtjes’ staat geen woord te veel. Het boek leest als een trein en is spannend. Korte zinnen, rake typeringen. Haar vertelwijze is zakelijk, ze vermijdt dramatiek en beoordelingen.

Het is de kwaliteit van Geldof dat zij voor de hedendaagse lezers volledige identificatie mogelijk maakt. Dat lukt omdat zij geloofwaardige personages neerzet, die meer zijn dan onaanraakbare verzetshelden. Als Freddie een Duitse soldaat in de val lokt en deze wordt gedood door een kameraad weet ze dat ze het goede doet, maar haar gevoel zegt anders. Het liefst had ze hem geholpen. ’Ik krimp ineen, wil ook vallen. Maar ik blijf staan. Niet in staat me te bewegen. Ik verbeeld me dat ik zijn bloed ruik. (...) Voel zijn warme hand weer om de mijne. Voel het wegglijden van zijn hand.’

Het verzetswerk wordt niet slaafs toegejuicht. De schrijfster brengt weifeling en kritiek in, want niets is eenduidig. Het is vaak kiezen uit twee kwaden. Ook binnen het verzet werden verkeerde keuzes gemaakt, mislukten operaties en was sprake van arrogantie en onderdrukking.

Jaap Timmers

Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff, gebonden, 224 blz, 15,99 euro

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.