Bajeskalender vol met cold cases is ’schot in roos’

Bajeskalender vol met cold cases is ’schot in roos’
Cold cases kunnen decennia oud zijn, maar dat hoeft niet.
© freesstockphoto
Amsterdam

Ook de derde cold case-kalender, waar de politie deze week mee kwam, is primair bedoeld voor gevangenen. ,,Bij hen is veel kennis over misdrijven aanwezig’’, zegt woordvoerder Robbert Salome van de korpsleiding. Waarschijnlijk volgen nog dit jaar de tbs-klinieken. Ook buiten de muren van gevangenissen en klinieken is er veel belangstelling voor de nooit opgeloste ernstige misdrijven. Reuring, dat is precies de bedoeling.

Dat de kalender een schot in de roos is, blijkt wel uit het aantal tips dat de politie kreeg over de ’kalenderzaken’ van 2018. Dat waren er 302, bijna vier keer zoveel als de ’oogst’ van de eerste editie.

Hoeveel van die ruim driehonderd tips uit gevangenissen komen, kan de politie niet zeggen. ,,Omdat we dat niet weten. Vaak zijn tips anoniem. En al wordt erbij gezegd dat de tip uit cel 313 in Schevingen komt, meestal is dat niet relevant’’, zegt politiewoordvoerder Robbert Salome. Veertig tips bleken vorig jaar bruikbaar en dertien ’kalenderzaken’ werden heropend.

Cold, niet old

Cold wil niet zeggen old, blijkt uit de nieuwe kalender. Daarop prijkt nu ook de slechts iets meer dan drie jaar oude moord op de Beverwijkse sportschoolhouder Hans Nijman.

Bajeskalender vol met cold cases is ’schot in roos’

De politie definieert een cold case als een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer staat. Een cold case kan op elk moment opnieuw worden opgepakt, als er nieuwe informatie is of als er nieuwe ontwikkelingen in opsporingstechnieken zijn.

Salome: ,,Denk aan het toepassen van kunstmatige intelligentie. Daarvoor moeten oude zaken eerst worden gedigitaliseerd. Het digitaliseren loopt, het toepassen van kunstmatige intelligentie duurt wat langer. Zo’n computer moet zichzelf van alles leren, dat kost tijd.’’

Doel is de kansrijke onopgeloste zaken eruit te filteren om zo de beperkte politiecapaciteit gerichter in te kunnen zetten. Ook roept de politie de hulp in van externe deskundigen van bijvoorbeeld universiteiten en gepensioneerde politiemensen.

Veroordeling

Het wachten is nog op de eerste ’kalenderzaak’ die wordt opgelost, zegt Salome. ,,Zit er wel aan te komen. Er zijn best wel aanhoudigen van verdachten geweest en andere belangrijke ontwikkelingen in zaken. Maar een dossier krijgt bij ons pas het stempel opgelost als er een veroordeling is.’’ De politie wijst erop dat de kalender niet zaligmakend is. ,,De zaak Milica van Doorn stond nooit op de kalender. Hetzelfde geldt voor de Posbank-moord en de zaak Nicky Verstappen.’’

Het totaal aantal cold cases staat momenteel op 1774. Welke 52 zaken worden uitgelicht op de kalender wordt bepaald door de cold case-teams verspreid over het land.

,,Een afweging is de kansrijkheid van een zaak. Zo van: hier móeten getuigen van te vinden zijn. Ook de maatschappelijke impact van een zaak telt zwaar, een zo heftige zaak dat die simpelweg roept om een oplossing. Het kan ook zijn dat persoonlijke motieven van een rechercheur die heel erg bij een zaak is betrokken de doorslag geven’’, zegt Salome.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie