Slachtoffer brand Hillegom is Leidse student uit China

Bloemen in de hekken rond het pand waarin donderdag een bewoner om het leven kwam.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hillegom

De man die donderdagmorgen in Hillegom om het leven kwam bij een brand die drie huizen aan de Stationsweg in as legde, is de Chinese student Maolin Zhang. Hij kwam in 2017 naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. Zijn familie in China is via de ambassade op de hoogte gebracht van zijn overlijden.

Zhang vond de dood in zijn kamer op de eerste verdieping die net als de rest van het pand in lichterlaaie kwam te staan. Volgens buurman John Witteman moeten zijn laatste momenten voor de student vreselijk zijn geweest. „Ik heb hem in zijn brandende kamer zien lopen”, zegt de Hillegommer met trillende stem.

Witteman is erg geëmotioneerd over de gebeurtenissen. „Het was een nachtmerrie wat er donderdagochtend allemaal gebeurde. Gelukkig is mijn woning niet verbrand, al heb ik wel veel rook- en waterschade. In mijn keuken, die wat lager ligt, stond twintig centimeter bluswater.”

De Universiteit Leiden maakte vrijdag aan het einde van de middag bekend dat haar student Zhang bij de verwoestende brand om het leven is gekomen: ,,Woorden schieten tekort om het verlies voor Maolins familie, vrienden en collega’s te beschrijven.’’ Volgens de universiteit was Maolin Zhang - voor wie een gedenkplaats is ingericht in het Oortgebouw aan de Niels Bohrweg in Leiden - ’een zeer intelligente, vriendelijke en bescheiden man met een grote passie voor astronomie’.

Forensisch onderzoek

In het afgebrande pand Stationsweg 258, 260 en 262 deed de politie vrijdag bijna de hele dag forensisch onderzoek naar de oorzaak van de brand. Daarbij werden ook honden ingezet die als eerste de verwoeste woningen in werden gestuurd. „Op die manier komen we er achter hoe begaanbaar het gebouw nog is”, legt een politiefunctionaris uit.

Vanwege instortingsgevaar is na de brand de omgeving van de huizen afgezet. Alleen voetgangers en fietsers konden er op de Stationsweg nog langs. Nadat het forensisch onderzoek was afgelopen, is bouwbedrijf Van Breda uit Sassenheim begonnen met het afbreken van de restanten van de eerste verdieping.

De huizen, die tot kamers en appartementen waren verbouwd, zijn eigendom van vastgoedbedrijf Prime Estate bv uit Warmond. Directeur Raymond Filippo is aangeslagen door de gebeurtenissen. „Ik ken onze huurders niet persoonlijk, maar dit gaat je niet in de koude kleren zitten”, zegt hij. Volgens hem waren er in totaal acht huurders voor de drie huizen, waarin twee appartementen op de begane grond en zes afzonderlijk verhuurde kamers op de eerste verdieping waren ondergebracht.

Hoe groot de financiële schade is, zegt hij nog niet te kunnen melden. Wel weet hij zeker dat het pand als volledig verloren moet worden beschouwd. „Voor de begane grond moet een sloopvergunning worden aangevraagd en uiteindelijk zullen we hier iets nieuws willen neerzetten. Kamers of appartementen, ja. Dat is onze business.”

Inzamelactie

Op Facebook is inmiddels een actie voor de getroffen bewoners gestart. Op deze manier worden geld en goederen voor de slachtoffers in gezameld. De pagina heet ’Help gedupeerden brand Hillegom’.

De huizen aan de Stationsweg werden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd, kort na de opening van het station in mei 1900. Voor de oorlog zat in het pand op de hoek een sigarenwinkel van De Groot. Later was er een kruidenierszaak van Warmerdam gevestigd en weer later, in de jaren ’50 en ’60, een buurtwinkel van de VIVO. Daarna kreeg het pand een woonbestemming.

De huidige eigenaar heeft de huizen verbouwd tot kamers en appartementen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Hillegom is daarbij aan alle voorschriften - ook met betrekking tot de brandveiligheid - voldaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.