Haarlemse roeiers snelst de Atlantische Oceaan over [video]

Haarlemse roeiers snelst de Atlantische Oceaan over [video]
© Foto Dutch Atlantic Four
Antigua

De Haarlemse vrienden Marcel Ates, David de Bruijn, Erik Koning en Bart Adema zijn eerste geworden van de zware roeiwedstrijd Talisker Atlantic Challenge.

De vier, opererend onder de naam ’The Dutch Atlantic Four’, roeiden sinds 12 december onafgebroken de Atlantische Oceaan over: van het Canarische eiland La Gomera naar Antigua bij Puerto Rico.

Na 34 dagen, 12 uur en 9 minuten roeien kwamen de Dutch Atlantic Four als eerste aan op het Caribische eiland. Ze hebben 5600 kilometer afgelegd. Tientallen andere teams deden ook mee aan de wedstrijd.

In een video op de Facebook-pagina van de organisatie is te zien hoe de mannen aankomen in de haven en voor het eerst in 34 dagen weer aan land gaan. De mannen werden opgewacht door hun vrouwen, kinderen, het ondersteuningsteam en andere familieleden.

,,Ik voel me geweldig", laat Adema desgevraagd weten. ,,Het was een geweldige race. Vooral het rijden op de golven was fantastisch", zegt De Bruijn. ,,We bleven steeds vooraan varen, doordat we ons inbeeldden dat het een race van twee uur was, zoals we die normaal doen."

Koning kon geen woorden vinden na de overwinning. ,,Ik ben enorm overweldigd door alles. Het lukt mij even niet om goed na te denken", zei hij tegen de organisatie.

De vier vormden het enige Nederlandse team dat meedeed aan de roeirace. De vrienden deden eigenlijk mee voor het avontuur, maar ze bleken al snel een voorsprong te hebben op de andere deelnemers.

Hun avontuur leverde onder meer ’roeihanden’ op, handen aangetast door het vele roeien en het zoute water. Maar ook ’roeivoeten’.

Haarlemse roeiers snelst de Atlantische Oceaan over [video]
© Foto Dutch Atlantic Four

Met de race proberen de vier mannen geld in te zamelen voor KiKa en Precious Plastic, een organisatie die strijdt tegen plasticvervuiling. Het is voor het team de eerste roeitocht over een oceaan. Hiervoor hadden ze al wel meegedaan aan een wedstrijd op de Russische rivier de Wolga.

De Britse boot Oar Inspring ligt niet ver achter de Dutch Atlantic Four en stevent af op de tweede plaats.

Lees ook: Vier Haarlemmers gaan Atlantische Oceaan over roeien

De Talisker Whisky Atlantic Challenge interviewde de winnaars op camera en heeft beelden van de start van de race.

Haarlemse roeiers snelst de Atlantische Oceaan over [video]
© Foto Dutch Atlantic Four

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie